Haberler

İncir Üreticisi Dertli

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde incir hasadı için hazırlıklar yapılırken, bazı çiftçiler bölgedeki jeotermal santraller nedeniyle ağaçların kuruduğunu öne sürdü.

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde incir hasadı için hazırlıklar yapılırken, bazı çiftçiler bölgedeki jeotermal santraller nedeniyle ağaçların kuruduğunu öne sürdü. Tek gelirlerinin incir olduğunu vurgulayan çiftçiler, bu yıl ürün elde edemeyeceklerini belirtip, yetkililerden yardım istedi.

Kuyucak'ın 2 bin 700 nüfuslu Pamukören Mahallesi'nde incir üreticiliği yapan çiftçiler, son aylarda kuruyan ağaçları nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Çiftçiler, ağaçlarının önce yapraklarının, ardından da dalları ve meyvesinin kuruduğuna dikkat çekti. Sorunun jeotermal kaynaklı olduğunu öne süren çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İncir Araştırma Enstitüsü'ne müracaatta bulundu. Çiftçiler, jeotermal santrallerinin incir ağaçlarını kuruttuğu iddiasıyla konuyu Nazilli 2 Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşıdı. Aradan iki ay geçmesine rağmen bir çözüm bulunamadığını söyleyen çiftçiler, yetkililerden yardım istedi.

Çiftçiler adına konuşan 73 yaşındaki Mustafa Uzuntepe, şunları söyledi:

"Bu bölgede yaklaşık 2 bin 500 incir ağacı var. Benim 20 dönüm bahçem var. 300 ağacım var. Önceki yıllarda bölgede 500 ton incir üretimi yapıyorduk. Bölgede etkilenen alan 1500 dönümün üzerinde. Arkadaşların ve benim, herkesin geliri bu incir ağaçları. Benim şu ana kadar yıllık 15 bin TL masrafım oldu. Bu yılki ürünü bekliyordum, elimizden gitti. Bu parayı kimden alacağız? Geçen yıl bu alandaki incirlerden 27 bin TL gelir elde ettim. Bu kadar da masraf yapmadım. Bu yıl 40 bin TL gelir beklerken, sıfır çekeceğiz. 15 bin TL masrafımı ben nereden çıkaracağım? Gördüğünüz bu incirler ne erginleşir, ne de satılır. Çünkü ağaçlarda yaprak kalmadı. Ağaçların tamamı yanıyor ve dalları, yaprakları kuruyor. Jeotermalciler yapıyor sonra da kanununa uyduruyorlar. Kimin, kimin yanında olduğunu biz de şaşırdık. Her taraftan çiftçinin üzerinde baskı var, yeter artık. Bölgemiz bitmiş durumda. Bırakın meyvesini, ağaçlar kuruyor. Bu taşın içinde ağaç yetiştirmek kolay değildir. Dalı yaprağı olmayan ağaçtan ne beklenir. En kısa zamanda bizim zararımızın giderilmesini istiyoruz. Yaklaşık 60 yıldan beri bu işi yapıyorum. Baba mesleğimizdir. Şu ana kadar hiç böyle bir vaka görmedim."

BÖLGE KORUMA ALTINA ALINMIŞ

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın ise, Pamukören Mahallesi'nde 5 adet jeotermal santrali olduğunu, 200'ün üzerinde ise jeotermal kuyusu bulunduğunu belirterek, "Normalde zeytin, yerleşim, tarım ve sulama alanı kanununa göre jeotermallerin bu şekilde alanlara kurulmaması gerekiyor. Pamukören'in bitişiğinden Büyük Menderes Nehri geçmekte. 2017 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Büyük Ova Projesi çıktı. Yani bu bölge koruma altına alındı. Normalde Büyük Menderes Nehri'ne sağına veya soluna 3 kilometre yakınına herhangi bir şekilde sanayi tesisi ya da jeotermal tesisi yapılması yasa gereği mümkün değildir" dedi. - Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pamukören Kuyucak Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title