Haberler

İmmun Yetmezliği Olan 21 Aylık Çocuk Öldü - Bursa'da, Doğuştan İmmun Yetmezliği Bulunan Down Sendromlu İkizlerden Kağan'ın, İthal İlaç Sıkıntısı Nedeniyle Öldüğü İddia Edildi

Şengül Önder - Vedat Yücebaş - Bursa'nın Orhangazi ilçesinde yaşayan Demirci ailesinin, doğuştan immun yetmezliği bulunan down sendromlu 21 aylık ikizlerinden Kağan'ın, ''ithal ilaç sıkıntısı yüzünden'' öldüğü iddia edildi.

Şengül Önder - Vedat Yücebaş - Bursa'nın Orhangazi ilçesinde yaşayan Demirci ailesinin, doğuştan immun yetmezliği bulunan down sendromlu 21 aylık ikizlerinden Kağan'ın, ''ithal ilaç sıkıntısı yüzünden'' öldüğü iddia edildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, normalde 21 günde bir alması gereken ''İmmunglobilin serumu''nu 4 kez alamadığı öğrenilen Kağan Demirci, Bursa Eczacı Odasının ısrarlı aramaları sonucu İstanbul'dan getirilen serumun verildiği 21 Haziranda fenalaştı.

Orhangazi Devlet Hastanesindeki ilk müdahalesinin ardından Uludağ Üniversitesi (UÜ)Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edilen, ancak ''tadilat nedeniyle hastaneye kabul edilmeyince'' Bursa Çocuk Hastanesine kaldırılan küçük Kağan, vücudunda gelişen ''immun yetmezliğine bağlı enfeksiyon'' yüzünden hayatını kaybetti.

-''ÇOCUĞUM, İLAÇ TEMİN EDİLEMEMESİ NEDENİYLE ÖLDÜ''-

İkizlerinden birini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan baba Ayhan Erhan Demirci, AA muhabirine, çocuğunun, tedavisi için gereken ilacın temin edilememesi nedeniyle öldüğünü savundu.

Tek yumurta ikizi olan Kağan ve Furkan'ın down sendromlu ve ''bağışıklık sistemi yetersizliği'' olarak bilinen immun yetmezlik sorunlarının bulunması nedeniyle doğduklarından itibaren doktor kontrolünde olduklarını belirten Demirci, UÜ Tıp Fakültesinde tedavileri süren ikizlerden Kağan'daki yetmezliğin daha fazla olduğunu, o yüzden enfeksiyona bağlı hastalıklara daha kolay yakalandığını söyledi.

-''TEDAVİSİ 4 KEZ AKSADI''-

Doktorun, ilaç konusunda hassas olunması, tedavide kullanılan serumun bir kez bile verilmemesinin Kağan için yaşamsal tehlike oluşturacağı yönünde kendilerini uyardığını belirten Demirci, serumun bulunamaması nedeniyle Kağan'ın tedavisinin 4 kez aksadığını kaydetti.

Her 21 günde bir Eczacı Odasının fakültedeki şubesinin depolardan ilacı temin edip kendilerine verdiğini, kendilerinin de ertesi gün hastaneye gidip tedaviyi yaptırdıklarını belirten Demirci, şunları söyledi:

''Hastanede Kağan'a 3 saat süreyle serum veriliyordu. Ancak son zamanlarda ilaç bulmakta sıkıntı yaşadık. Oda yetkilileri bu ilacı temin edemeyince tedavi aksadı, mecburen bekledik. Odadan en son 20 Haziranda ilacın bulunduğuna dair müjdeli haber geldi. Biz de 21 Haziranda gidip tedaviyi yaptırdık, ancak o akşam Kağan fenalaşınca hastaneye kaldırdık. Bursa Çocuk Hastanesinde doktorlar (umut yok, Kağan'ın kanında mikrop var) dediler. Sabah saatlerinde oğlumuzu kaybettik. Kağanımız, onun için hayati önem taşıyan, onu ayakta tutan ilacı zamanında bulamadığımız için öldü.''

Anne-baba olarak birçok sağlık sorunu olan çocuklarının tedavisini doğuştan itibaren ihmal etmemelerine rağmen mağdur edilmelerinin zoruna gittiğini söyleyen Demirci, şöyle konuştu:

''Bu yüzden çocuğumuzu kaybettik. Bu işin peşini bırakmayacağım. Mağduriyetimize neden olan Sağlık Bakanlığı ve SSK hakkında suç duyurusunda bulunacağım, sonuç alamazsam AİHM'ye başvuracağım. Davayı kazanırsam alacağım tazminatı benim çocuğum gibi down sendromlu diğer çocukların tedavisinde kullanacağım.''

-ANNE, OĞLUNUN MEZARI BAŞINDA AĞIT YAKTI-

Anne Fatma Demirci de Orhangazi Mezarlığı'na defnedilen küçük oğlunun mezarını ziyaretinde ağıtlar yaktı.

Kağan için önceden yaptırdığı, üzerinde oğlunun adının bulunduğu künyeyi mezarın üzerine koyan Demirci, ''Bu künyeyi koluna takacaktım. Yürümeni bekliyordum. Seni kurtaramadık, ama Furkan'a çok iyi bakacağız merak etme. Onu yaşatacağız canım oğlum benim'' dedi.

-''SIKINTI HAD SAFHADA''-

Bursa Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyesi Cihat Türksever de Kağan'ın, tedavisinde kullanılan serumun bulunamaması nedeniyle öldüğü iddiasını doğruladı.

İmmunglobilin serumunun yanı sıra bazı ilaçların ithalatında son 2 aydır sorun yaşandığını, bu sorunun da avro kurunun yükselmesinden kaynaklandığını savunan Türksever, zam talebinde bulunan, ancak bu talepleri karşılanmayan ithalatçıların ilaçları getiremeyince, serumun bulunamadığını öne sürdü.

Bursa'daki ecza depolarının hiçbirinde serumun bulunmadığını, sorunu kendisi de doktor olan AK Parti Bursa Milletvekili Şerif Birinç aracılığıyla bakanlığa ilettiklerin ifade eden Türksever, ''Gerçekten 2 aydır çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bursa'da Kağan gibi 709 civarında serum tedavisi gören hastamız var. Bu sorunu aşmak için, başhekimlerimizle depolarla ilaç üreticisi ve ithalatçısı sanayicilerimizle sürekli temas halindeyiz'' dedi.

Kağan'ı kaybetmeden önce de bu konuyla yakından ilgilendiklerini belirten Türksever, şöyle konuştu:

''Kağan'ın ölümünden bir gün önce İstanbul'da bir depodan küçük miktarda serum bulmuştuk ve takas yoluyla getirerek Kağan ve kardeşinin tedavisinin yapılmasını sağlamıştık. Ama ne yazık ki ikizi tedaviye yanıt verdi, Kağan'ı kaybettik. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünden 'Türkiye'de böyle bir sıkıntı yok' deniliyor, ama görünen köy kılavuz istemez. 21. yüzyılda Türkiye'de ilaç yokluğundan bir hastayı kaybettik.''

Türksever, bu sıkıntının bir süre daha devam edeceğe benzediğini savunarak, Sağlık ve Maliye bakanlıklarının sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.

Bursa İl Sağlık Müdür Vekili Serhat Yamalı ise Bursa'da şu anda Çekirge Devlet Hastanesinde kısıtlı miktarda immunglobilin serumu bulunduğunu, diğer hastanelerde yatan hastaların serum ihtiyaçlarını bu hastaneden karşılamalarının sağlanacağını kaydetti.

Ecza depolarında serumun olup olmadığının araştırıldığını, ayrıca bakanlıktan haber beklediklerini ifade eden Yamalı, ''Bu ilacı ithal etme yetkisi olan firma ithalat yapamadığı için şu anda Türkiye'de serum sıkıntısı var'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title