Haberler

Iı. Abdulhamid Tarafından Yaptırılan Taş Mektep'te Eğitim Devam Ediyor

II. Abdulhamid tarafından yaptırılan Taş Mektep'te eğitim devam ediyorKIRIKKALE - Sultan II. Abdulhamid tarafından Keskin'e kız mektebi olarak yaptırılan Taş Mektep, geçmişten bugüne eğitimin bir parçası olmaya ve abdallık geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

II. Abdulhamid tarafından yaptırılan Taş Mektep'te eğitim devam ediyor

KIRIKKALE - Sultan II. Abdulhamid tarafından Keskin'e kız mektebi olarak yaptırılan Taş Mektep, geçmişten bugüne eğitimin bir parçası olmaya ve abdallık geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

1908 yılında II. Abdulamid tarafından ilçeye kız mektebi olarak yaptırılan bina hakkında bilgi veren öğretmen Naime Keşli, "Cumhuriyet döneminde de yıllarca ilçemizin tek okulu olarak hizmet veren okulumuzda Vahit Erdem ve Beşir Atalay gibi birçok önemli devlet adamı da yetiştirildi. 60'lı yıllara kadar ilkokul olarak hizmet eden bina 1965 yılında ilçenin kütüphanesi oldu. Sonrasında 2013 yılında Kültür Bakanlığı'nın desteği ile restore edilen bina, o tarihten bu yana kültür merkezi olarak hizmet etmektedir. Merkeze ismini veren Hacı Taşan, ilçemizin yetiştirdiği önemli sanatçılardan birisidir. Merkezde Hacı Taşan'ın kardeşi ve yeğenleri müzik dersi vererek ilçenin gençlerine hizmet vermektedir." dedi.

Bugün kültür merkezi olarak varlığını hala sürdüren binada aynı zamanda bina gibi varlığı sürdürmek konusunda dirençli olan Abdallık kültürü sürdürülüyor. Müziği bir meslekten ziyade bir hayat felsefesi olarak ortaya koyan Abdallık kültürü Orta Anadolu'da Muharrem Ertaş, Hacı Taşan ve Neşet Ertaş gibi isimlerle bugüne kadar getirildi, bugün ise onun bıraktığı yerden Hacı Taşan'ın aile üyeleri usta çırak ilişkisi içerisinde öğrendiklerini yine aynı yolla gençlere öğretiyorlar.

Halk arasında Taşan Kardeşler olarak bilinen müzik ve kültür topluluğunun üyelerinden Nusret Taşan, sürdürdükleri faaliyetleri şöyle anlatıyor: "Bu bizim baba mesleğimiz, ata mesleğimiz, Hacı amcamın evveliyatı da ustadan çırağa geçme yoluyla oluyor. Hacı amcamın ilk ustası Muharrem Ertaş. Neşet Ertaş ise Hacı Taşan'ın öğrencisi, bizde onların eline bakarak Hacı amcamın üslubuna bakarak elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce bu kültürü devam ettirmeye çalışıyoruz. Buraya öğrenciler geliyor, saz, kaman ve ney kursu alıyor. Kursları bizler veriyoruz. Dışarıdan gelen misafirlerimiz oluyor, onlara da burayı ve kültürümüzü tanıtıyoruz.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Vahit Erdem Neşet Ertaş Hacı Taşan Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title