Haberler

Hrant Dink Cinayetini Kınama Konuşmasına 301 Davası

Hrant Dink'in Öldürülmesinin Ardından Yapılan Protesto Gösterisine Katılarak "Bu Ülkede Ermeni Soykırımı Olmuştur" Diyer Yazar Temel Demirer Hakkında TCK'nın 216 ve 301. Maddelerinden Dava Açılarak 6 Yıla Kadar Hapsi İstendi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Ankara'da yapılan protesto gösterisinde bir konuşma yapan ve "Bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur" diyen yazar Temel Demirer hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden dolayı dava açıldı.

20 Ocak 2007'de Dink'in öldürülmesini protesto etmek için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan yaklaşık 800 kişiye konuşan Demirer hakkında Emniyet Güvenlik Şube Müdürlüğü 22 Ocak 2007'de Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

-HEPİMİZ SUÇ İŞLEMELİYİZ-

Suç duyurusu üzerine yapılan incelemenin ardından Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş tarafından iddianame hazırlanarak Demirer'in 216 ve 301. maddelerinden dolayı ayrı ayrı cezalandırılması istendi. İddianamede, Demirer'in "Türkiye aydınları eğer Türkiye'nin aydınları 301 kere 301 suçu işlemezlerse Hrant'ın cinayetine ortak olmuş demektirler. Tarihimizde bir soykırım vardır. Adı ermeni soykırımıdır. Hrant bu gerçeği hepimize kanı canı pahasına anlattı. Suç işliyorum herkesi suç işlemeye çağırıyorum. Bu katil devlet karşısında suç işlemeyenler Hrant Dink cinayetine ortak olanlardır. Dün Ermenileri katledenler bu gün Kürt kardeşlerimize saldırmaktadırlar. Halkların kardeşliğini isteyenler bu tarihle hesaplaşmak zorundayız. Dün Ermenilerin başına gelenin bugün Kürt kardeşlerimizin başına gelmemesi için suç işlemeliyiz. Hepinizi suç işlemeye çağırıyorum. Evet bu ülkede ermeni soykırımı olmuştur" sözlerinin suç unsuru oluşturduğu ileri sürüldü.

-CUMHURİYET ALENEN AŞAĞILANDI-

İddianamede, Demirer'in bu sözlerinin 1915 olaylarını bir soykırım olarak adlandıran Ermeni Diasporası tezine yatkın düşünce açıklaması şeklinde olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

"Hukuken koruma altındaki düşünce ve ifade hürriyeti kapsamı dışında, kin ve nefret duygularının oluşumuna sebep olacak şekilde halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edip, 'katil devlet, soykırımcı' şeklindeki nitelendirmeleri nedeniyle devlet ile eş anlamlı olan, Cumhuriyeti alenen aşağıladığı; böylelikle atılı suçların işlendiği hususunda kamu davası açmaya yeter ve inandırıcılıkta şüphe oluşturacak delilin elde edildiği düşünülüp kabul edilmekleÂ…" denildi.

-"İTTİHAT TERAKKİ GELENEĞİNİ ELEŞTİRDİM" SAVUNMASI-

Soruşturma kapsamında savcılığa ifade veren Demirer ise Osmanlı döneminde Ermenilere ilişkin bir soykırımın oluştuğuna inandığını, bu düşünceyi taşıdığını, devlet olarak kastettiğinin 'İttihat ve Terakki Geleneği' olduğunu söyledi. Bu geleneğin hala Susurluk gibi kendisini ortaya koyduğunu ifade eden Demirer, sözlerini eleştirisel olarak bilimsel sınırlarda ortaya koyduğunu belirtti.

-6 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ-

Demirer'in cezalandırılması istenilen 216. madde'nin 1. fıkrası, "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmünü düzenliyor.

301. maddenin 1. fıkrası ise "Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişiler" için altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Temel Demirer'in ilk duruşması 6 Mart tarihinde yapılacak. (ANKA)

(İG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title