Haberler

Hong Kong'taki Öğrenci Hareketinden Siyasi Parti

HONG Hong Kong'da 2014 yılının son 3 ayındaki demokrasi yanlısı gösterileri düzenleyen öğrenci hareketleri, Demosisto adıyla siyasi parti kurdu.

HONG Hong Kong'da 2014 yılının son 3 ayındaki demokrasi yanlısı gösterileri düzenleyen öğrenci hareketleri, Demosisto adıyla siyasi parti kurdu.

South China Morning Post'un haberine göre, Hong Kong Öğrenci Federasyonu ve yeni partinin başkanı Nathan Law Kwun-chung, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Demosisto'nun, Hong Kong- Çin ilişkilerinde özerklik için çalışacağını söyledi.

Partisinin eylül ayında düzenlenecek Hong Kong Yasama Konseyi seçimlerinde iki aday listesi sunmayı plandığını belirten Law, etnik kökenin bir ayrım sebebi olmaması gerektiğini, Çin'i göz ardı etmenin de izansızlık olacağını vurguladı.

Kendilerini "yerelci" olarak görmediklerini ifade eden Law, "Bizim tarafımızla onların tarafı arasında bazı uyuşmazlıklar olabilir." dedi.

Yaklaşık 11 hafta süren gösteriler sonrası feshedilen Scholarism öğrenci grubunun liderlerinden Joshua Wong Chi-fung da Demosisto'nun genel sekreterliği görevini üstlendi. 19 yaşındaki Wong, partinin kuruluş bildirgesinde bahsedilen referandumda bağımsızlığın da bir seçenek olarak yer alması gerektiğini dile getirdi.

Wong, Demosisto'nun Hong Kong'un, kendi kendini yönetme hakkı için uluslararası organizasyonlar nezdinde lobi faaliyetleri yapmaya büyük çaba sarf edeceğini belirtti..

Kuruluş bildirgesinde partinin, şiddet içermeyen yöntemler benimseyeceği ve 10 yıl içerisinde bölgenin geleceğiyle ilgili bir referandum düzenlemesini amaçladığı belirtiliyor.

1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, İngiltere tarafından 1997'de "tek ülke, iki sistem" politikasıyla Çin'in ana kesimine devredilmişti.

Çin, 2014'ün Ağustos ayında Hong Kong halkının 2017 yılında yapılması planlanan özel yönetici seçiminde kendi liderini seçebileceğini ancak adayların Pekin yönetimine bağlı geniş temsilli bir komite tarafından belirleneceğini açıklamıştı. Bölgede bu açıklamaya tepki olarak eylül ayında başlayan "tam demokrasi" yanlısı gösteriler 79 gün devam etmişti. Eylemlere yoğun katılımın olduğu günlerde sokağa çıkan göstericilerin sayısı 100 bine ulaşmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Joshua Wong Hong Kong Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title