Haberler

"Hekimoğlu"nun Hikayesi Memleketi Ordu'da

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu , adına türküler yazılan Ordulu halk kahramanı "Hekimoğlu"nun hikayesini sahneye taşıdı.

Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu, adına türküler yazılan Ordulu halk kahramanı "Hekimoğlu"nun hikayesini sahneye taşıdı.

"Hekimoğlu derler benim aslıma" sözleri ile başlayan ve sevilen bir Türkü olan "Hekimoğlu Türküsü"nün kahramanının hikayesi şimdi de tiyatro sahnesinden seyirci ile buluşuyor.

OBKT Genel Sanat Yönetmeni Ali Kemal Tandoğan yaptığı açıklamada, 'Hekimoğlu" hikayesinin yaklaşık 100 yıllık bir geçmişinin olduğunu ve sahnelenen oyunda yaşanan olayları anlattıklarını söyledi.

"Ordulu olup da Hekimoğlu'nun hikayesini bilmeyenler için bu oyun büyük bir fırsat. Halen 7'den 70'e herkesin dilinde dolaşan bu türkünün hikayesini yöre halkının izlemesini tavsiye ediyorum" diyen Tandoğan, oyunun ilk olarak İstanbul Feshane'de düzenlenen "Ordu Tanıtım Günleri"nde sahnelendiğini belirtti.

Tandoğan, 25 kişilik bir ekibin rol aldığı oyunda Hekimoğlu ile ilgili anlatılan olayları bire bir sahneye yansıtmaya çalıştıklarını ifade ederek,

"Oyun daha önce çeşitli tiyatrolarda sahne almıştı, ancak gerçeği bir türlü sahneye yansıtılmamıştı, bu sefer geçmişte ne olduysa aynısını sahneye yansıtmaya çalıştık" görüşünü dile getirdi.

Oyunun izleyiciyle buluşmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Tandoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Oyun ilk olarak İstanbul'daki Orduluların karşısına çıktı. Burada izleyiciler oyunu çok beğendiler ve sürekli söyledikleri "Hekimoğlu" türküsünün hikayesini de bir nevi izleyerek öğrendiler. Bu zamana kadar Ordulu olup da bu hikayeyi tam olarak bilen az sayıda kişinin olduğunu biliyorduk. Zaten oyunu izleyenler de bu hikayeyi yeni öğrendiklerini dile getiriyorlar. Bizler de bundan yola çıkarak Aydın Üstüntaş'ın yazdığı bu oyunu sahneye koyduk. Oyun aynı zamanda OBKT'de sezonun son oyunu olacak. Oyuna yeni sezonda da devam edeceğiz. Çünkü oyun çok beğenildi ve biz bu hikayenin tüm Ordulular tarafından bilinmesini istiyoruz. Amacımız 100 yıllık geçmişi olan bir hikayeyi tiyatroyla yeni nesillere ve bu hikayeyi halen bilmeyen insanlara anlatmak. "

Hekimoğlu adlı hikayenin Ordu'nun çeşitli yerlerinde geçtiğini bu yüzden özellikle ilçe ve köylerdeki vatandaşların bu oyunu izlemesi için çalışma yapacaklarını da belirten Tandoğan, "Yeni sezonda köy muhtarları ile görüşerek köylü vatandaşlarımızın da bu oyunu izlemesini sağlayacağız. Buradaki amacımız hem köylü vatandaşlarımızı da tiyatroyla buluşturmak, hem de bu hikayeyi onlara oyunuyla anlatmak" dedi.

-SAHNEDEKİ HEKİMOĞLU'NUN HİKAYESİ-

Fatsa'nın Yassıtaş köyünde yaşayan "Hekimoğlu" değirmen bekçiliği yaparak hayatını sürdüren yiğit, mert bir delikanlıdır. Bir gün, Sefer Ağa'nın kızı Narin'in değirmene gelmesiyle sevdaya tutulur. Ancak Narin, Kasım Beyle sözlüdür. Narin'le Hekimoğlu'nun konuşmasına şahitlik eden Kasım Beyin yakın arkadaşı Yusuf bu durumu Sefer Ağa ve Narin'in sözlüsü Kasım Bey'e bildirir. Hekimoğlu'nu ziyafet bahanesiyle bağ evine davet eden Kasım Bey, Hekimoğlu'nu öldürtmek ister. Kasım Bey, Hekimoğlu'nu öldürtemediği gibi en yakın arkadaşı Yusuf'un Hekimoğlu tarafından öldürüldüğüne tanık olur.

Hekimoğlu, olaydan sonra Kumru'daki yeğeni Alanlı Osman'ın yanına kaçar. Alanlı Osman, dayısıyla beraber belki de istemeden de olsa kendi sonunu hazırlamıştır. Artık Hekimoğlu ve Alanlı Osman av, Osmanlı zaptiyesi ve ağalar avcı rolündedir. Hekimoğlu ve yeğeni, Ordu, Tokat, Niksar'da ağaları ve Osmanlı zaptiyelerini peşine takıp dağ bayır kaçan av olmamak için direnen bir eşkıyadır.

Yiğitliği ve mertliği ile bilinen Hekimoğlu'nun hikayesini öğrenen köylüler ona kucak açar, her açıdan kendisine yardım ederler. Özellikle yoksul köylülerle dostluk kurar, zenginlerden aldıklarıyla onlara yardım eder.

Tepealan Köyü Muhtarı Kırali Hasan tarafından zaptiyeye ve daha önceden devlet için bir takım gizli görevler yapmış Aslan Bey'e bulunduğu yer ihbar edilen Hekimoğlu ve Alanlı Osman, 1913 yılının bir bahar gününde uzun süren çatışmanın ardından ölü olarak ele geçirilir. Hekimoğlu ve yeğeninin ölümü üzerine bölge insanı yas tutar. Hikayesi dilden dile dolanan halk kahramanı Hekimoğlu, adına yazılan "Hekimoğlu" türküsü ile günümüze kadar ulaşır.

- ORDU

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title