Haberler

HDP, Leyla Zana ile Ağrı'yı Zorluyor

Güncelleme:

2011 seçimlerinde Ağrı'da dört vekilliğin üçünü AK Parti birini de bağımsız Halil Aksoy kazanmıştı. 2014 Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin elindeki belediyeyi almak için Sırrı Sakık'ı aday gösteren BDP amacına, oylar birkaç kez sayılıp, seçim tekrarlandıktan sonra ulaştı.

LEYLA ZANA KUMARI TUTTU

Aljazeera'nin haberine göre; az bir oy farkıyla belediye başkanlığını kazanan BDP, şimdi Kürt hareketinin simge isimlerinden Leyla Zana ile Ağrı'yı zorluyor. Leyla Zana da hedeflenen rüzgârı yakalamış görünüyor. Leyla Zana listenin ilk sırasında. Zana'ya danışılmadan Ağrı'dan aday gösterildiği konuşulsa da Ağrılılar Leyla Zana'nın Ağrı'dan seçimlere katılmasından memnun. Önce Sakık ardından Zana ile HDP'nin kentlerine önem atfettiğini düşünüyorlar.

AK PARTİ'NİN DEZAVANTAJLARI

Genel seçimlerin en hararetli geçeceği illerden biri de Ağrı. Kentin sorunlarına yeterince çözüm getirmemekle suçlanan hükümet politikaları AK Parti listesinin sıkıntılarının başında geliyor. AK Parti'nin Ağrı'da dezavantajları var.

Bu dezavantajların başında kentte yapılan iki eğilim yoklamasının dikkate alınmadan listelerin hazırlanması. Yerel seçimlerin tekrarlanması ve o süreçte yaşananlar da AK Parti'ye tepki olarak dönmüş. Kent için o dönem yapılan vaatlerin Sakık'ın kazanmasından sonra unutulduğu eleştirileri var. Ağrılıların anlattıklarına göre en son Diyadin'de yaşanan olaylar da AK Parti'nin hanesine eksi olarak geçmiş.

HDP'NİN LİSTE AVANTAJI

HDP listesi AK Parti'ye göre daha şanslı. Bunun en önemli etkeni Leyla Zana. Zana'nın her gün düzenli olarak köylere gerçekleştirdiği gezileri miting havasında geçiyor. İnsanların arasına karışarak dertlerini dinleyen Zana'nın bu yaklaşımı takdir topluyor. Zana HDP adına Ağrı'da iyi bir rüzgar yakalamış görünüyor. AK Parti'nin hanesine eksi olarak yazılan yerel seçimlerde yaşananlar ve Diyadin olayları HDP listesinde artı olarak görünüyor. Bu tepkiler seçimlere kadar etkisini sürdürürse HDP listesi stratejik olarak kazançlı çıkacak.

CHP'NİN BU KENTTE ŞANSI YOK

Ağrı'da iki partili bir mücadele var. CHP Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve eski bakanlardan Cemil Erhan ile şans arıyor. HDP'nin barajı aşmaması durumunda bile meclise gidebilmesi zor bir ihtimal olarak görünüyor. AK Parti listesine tepki olarak seçimlere bağımsız olarak giren ve Ağrı'daki en iyi seçim kampanyasını yürüten işadamı Cemal Kaya'ya daha fazla şans veriliyor.

2011'DE AK PARTİ 3 VEKİL ÇIKARDI

2009 Yerel Seçimleri'nde AK Parti yüzde 39,6 ile belediye başkanlığını kazandığında DTP'nin oyu 32,4'tü. Referandumda 'Evet' oyunu işaretleyen Ağrılıların yüzdesi 95,75. 2011 Genel seçimlerinde AK Parti yüzde 47,5 ile üç vekil çıkarırken bağımsız Halil Aksoy'un oyu yüzde 41 olarak gerçekleşti. Tekrarlanan 2014 Yerel Seçimleri'ndeyse HDP yüzde 51 oy alırken gerileyen AK Parti'nin oyu yüzde 45,4 olarak gerçekleşti.

DEMİRTAŞ'A YÜZDE 61 DESTEK

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş yüzde 61,28 oy alırken Recep Tayyip Erdoğan yüzde 36,44 oy aldı. Tabloya bakıldığında HDP'nin barajı aşması durumunda kentten üç vekil çıkaracağı anlaşılıyor. Bu 2-2 de sonuçlanabilir. Ancak HDP barajı aşamazsa AK Parti, yine üç vekil çıkarabilir. Dördüncü vekillik de bağımsız aday Cemal Kaya ve CHP adayı Cemil Erhan arasında gidip gelebilir. Bir diğer öngörü de AK Parti'nin dört vekili de alacağı yönünde.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Halil Aksoy Leyla Zana Ak Parti Ağrı Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (84)

HDPmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ağrı bizimdir bizim kalacak

62
36
yanıtYanıtla
sincap:

inşallah barajın altında kalır boğulursunuz

22
52
yanıtYanıtla
MEHMET ALIOGLUmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

7 haziran gecesin De bunlarin dersini verecegiz az kaldi AKP geliyor

20
51
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

HDP GÜÇLENEREK GELİYOR. KENDİNİZİ KANDIRMAYIN. BİRAZ ARAŞTIRIN, OKUYUN. AT GÖZLÜĞÜYLE BAKMAYIN.

49
11
yanıtYanıtla
GERÇEKCİ:

AKP''DEN ŞAŞMAYIN, BU PKKLILAR BARAJI GEÇERSE TOMALARI HİÇ DURDURMAZLAR

11
40
yanıtYanıtla
kökü ermeni:

hdp dediğiniz bir gurup ermeni toplulugu okadar. . . .

17
34
yanıtYanıtla
ağrı merkezMobil-ANDROID:

AKP ağrı da hazimet yaşayacak

32
17
yanıtYanıtla
VatandasmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Akp gitsindiye hdp oy verenler vatan. Hainidir

12
37
yanıtYanıtla
CelıkMobil-IOS:

Ben agrılıyım arkadaşlar ınankı Turkıye cumhurıytı Buyuk devlettır kımsenın gücü yetmez turkıyenın bekası ve Ağrı'nın gelecegı ıcın ak partının kazanması en guzelı

14
33
yanıtYanıtla
vanlı:

Misyonerler iş başında! hdp ve demirtaşı yere göğe sığdıramıyorlar. Demirtaşı cilalayıp parlatıyorlar. Sanki ekim ayında her tarafı yakıp yıkan onlarca insanın ölümüne sebep olan olayları bu millet unutmuş gibi yedirmeye çalışıyorlar. . .

16
31
yanıtYanıtla
Tüm 84 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title