Haberler

Hayata "Sol Ayağıyla" Tutunuyor

Doğuştan serebral palsi (beyin felci) hastası 21 yaşındaki Emre Kayhan, sol ayak parmaklarını kullanarak bilgisayar başında kurduğu dünya sayesinde hayata umutla bakıyor.

SONER KILINÇ - Doğuştan serebral palsi (beyin felci) hastası 21 yaşındaki Emre Kayhan, sol ayak parmaklarını kullanarak bilgisayar başında kurduğu dünya sayesinde hayata umutla bakıyor.

Emre Kayhan'ın yaşantısı, yönetmenliğini Jim Sheridan'ın üstlendiği 1989 yapımı "Sol Ayağım (My Left Food)" isimli filmde, başrol oyuncusu Daniel Day Lewis'in canlandırdığı, doğuştan beyin felçli olduğu için sadece sol ayağını kullanabilen İrlandalı yazar Christy Brown'un hayatıyla büyük benzerlikler taşıyor.

Uşak merkeze bağlı İlyaslı köyünde yaşayan Emre Kayhan, hayatının ilk yıllarını yatağa bağımlı olarak geçirdi. 12 yaşından sonra oturmaya başlayan ancak vücut kasılmaları nedeniyle ihtiyaçlarının neredeyse tümünü yardım alarak gerçekleştirebilen Emre, bir süre önce sol ayağının parmaklarıyla bilgisayar kullanmaya başladı.

Vücudunun kontrol edebildiği tek organı olan sol ayak parmaklarıyla bilgisayarla rap müzik sözleri yazan, bunlara kardeşiyle müzik ekleyip yaptığı klipleri sosyal medyada paylaşan Emre, bu sayede sosyal medyada 5 bini aşkın kişiden oluşan arkadaş grubu oluşturdu. Fanatik taraftarı olduğu Fenerbahçe'nin maçlarını kaçırmayan Emre'nin en büyük hayallerinden biri de Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde maç izlemek.

Vücudundaki kasılmalar nedeniyle konuşma güçlüğü çeken Emre'nin yaşamını, annesi Serpil Kayhan, evlerine konuk olan AA ekibine anlattı.

Emre'nin, doğumundan sonra ortaya çıkan beyin felci nedeniyle vücudunu kullanamadığını belirten anne Kayhan, oğlunun vücudundaki kasılmaların en aza indirilmesi, mümkün olan en fazla hareket imkanına kavuşabilmesi için etkili tek yöntem olan fizyoterapiye devam ettiğini söyledi.

Oğlunun vücudundaki kasılmalardan etkilenmeyen sol ayak parmaklarıyla yakın zamanda kullanmaya başladığı bilgisayar sayesinde hayatının değiştiğini ifade eden Kayhan, "Emre'nin devletimizin sağladığı imkanlarla tedavisini sürdürüyor. Tüm zorluklara rağmen onun yaşama sevinci ailemize güç veriyor. Sol ayak parmakları ile bilgisayar kullanan Emre, kendine bir dünya kurmayı başardı." dedi.

Kayhan, Emre'nin bilgisayar kullanmaya başlamasının öyküsünü ve bilgisayarda yaptıklarını ise şu sözlerle anlattı:

"İstediği kanalları açarak televizyon karşısında kendini daha özgür hisseden Emre, ardından evdeki bilgisayarı kullanmaya başladı. Zaman zaman bilgisayarda rap müzik sözleri yazıyor. Kardeşleri ile bu şarkı sözlerine müzik ekleyip klipler çekiyorlar. Bu klipleri sosyal medyada paylaşıyorlar. Bugüne kadar 6 rap şarkısını tamamladılar."

Emre'nin, bilgisayar ve internet sayesinde, sosyal medyada 5 bini aşkın kişinin yer aldığı bir arkadaş grubuna sahip olduğunu dile getiren Kayhan, oğlunun günün büyük bölümünü de bilgisayarda bu arkadaşlarıyla sohbet ederek geçirdiğini söyledi.

En büyük hayali, takımını statta izlemek

Anne Serpil Kayhan, Emre'nin biri özelliğinin de Fenerbahçe tutkusu olduğunu belirterek, "Tüm Fenerbahçe maçlarını izler, üzerinden Fenerbahçe logolu kıyafetlerini hiç çıkarmaz. En büyük hayallerinden biri, bir kez olsun Ülker Stadyumu Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi'nde maç izlemek." dedi.

Tedavisinde sol ayağı birinci öncelikte

Emre Kayhan'ın yaşadığı sorunların en aza indirgenmesi ve hareket kabiliyetinin en üst seviyeye çıkarılması için uygulanan fizyoterapide, onu hayata bağlayan sol ayağı birinci öncelikte yer alıyor.

Fizyoterapisti Ali Urhan, Emre'nin kasılmalarının ileri derecede olduğunu ve haftada iki gün merkezlerinde tedavi gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Emre ayaklarıyla yaşama tutunmaya çalıştığı için ayaklarına özel ilgi gösteriyoruz. Ayaklarının hareket kabiliyetini yitirmemesi için çabalıyoruz. Tedavinin çok faydasını gördü Emre, eskiye göre daha iyi. İlerleyen dönemde daha iyi olacağını düşünüyoruz. Tedavi süresince bize sürekli Fenerbahçe'den ve arkadaşlarından bahsediyor. Emre, tüm engellilere örnek olabilecek becerileriyle bizleri her gün şaşırtıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Daniel Day Lewis Christy Brown Fenerbahçe Kayhan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title