Haberler

Haldun Taner'in 100. Yaşı" Kadıköy'de Kutlandı

Tiyatro ve edebiyat dünyasının usta isimlerinden Haldun Taner doğumunun 100. Yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Tiyatro  ve edebiyat dünyasının usta isimlerinden Haldun Taner doğumunun 100. Yılında Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı. Haldun Taner'in eşi Demet Taner'in "Demokrasi" yazısından, yazarın "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" oyunundan da Selçuk Yöntem  bir bölüm okudu. Gecenin sonunda tüm sanatçılar ve Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sahneye çıkarak Haldun Taner için 100. Yıl pastası kesti.

Haldun Taner'in anılarından kurgulanarak hazırlanan gecede yazarın doğumu, ilk gençliği edebiyata merakı kendi anlatımlarından Orhan Alkaya ve Zeynep Oral tarafından seslendirildi. İlk olarak Cüneyt Türel'in sesinden Haldun Taner'in anlatıldığı video gösteriminde  yazarın edebiyatçı kişiliği Doğan Hızlan, Selçuk Erez, Emre Kongar ve Üstün Akmen tarafından anlatıldı.

Selçuk Erez, Üstün Akmen ve Emre Kongar'ın Haldun Taner'le ilgili konuşmalarının ardından  Levent Üzümcü  yazarın "Konçinalar" öyküsünden bölümler okudu,  Serap Yağız ve Taner Öngür, Çiğdem Erken'in piyanosu eşliğinde Taner'in unutulmaz eseri Keşanlı Ali Destanı'nından Sinekli Dağ'ı seslendirdi.

"MERTLİKTEN SÖVER İNSAN"

Yazar'ın Üç Ağalar eserinin de seslendirildiği gecede Keşanlı Ali Destanı'nın en sevilen bölümlerinden "Mertlik Belası" da Kıvanç Uğraşbul yorumuyla seslendirildi. "Nota olsa Do, renk olsa Nar rengi" diye anlattığı Keşanlı Ali Destanı'nın Zarife'si Gülriz Sururi "Şamama" videosu ardından Zilli Zarife'den "Biz Dünyaya Lazımız" şarkısı ile gecenin konuğu oldu. Orhan Alkaya'nın Taner'in müziğe olan ilgisi ve sevgisini ifade ettiği gecede Cihat Aşkın'ın kemanı ve Mehru Ensari'nin piyanosu eşliğinde ezgiler gecenin konuğu oldu.Keşanlı Ali Destanı'ndan sonra Haldun Taner'in 1966 yılında kaleme ve halen güncelliğini koruyan "Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım" oyunundan bir bölüm Ali Erdoğan tarafından sahnelendi.

Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun eşsiz ikilisi Zeki Alasya ve Metin Akpınar Türkiye'de kabare tiyatrosunun kurucusu, ilk yazarı, ilk uygulayıcısı Haldun Taner için sahneye çıktı.  Muhsin Ertuğrul'un Haldun Taner için "Türk Tiyatrosu ne zaman tık nefes olsa Haldun Taner oksijen yetiştirir" sözlerini hatırlatan Metin Akpınar, "Haldun bey bizi size hediye etti" dedi.  Dönemin Kültür Bakanının heykellere peştemal giydirmeye çalıştığını anlatan Akpınar "Bugün kadavraya don giydiriyorlar" dedi. Zeki Alasya da  "Öylesine özlüyorum ki Haldun Taner'i yeniden bir arada olsak bir oyun yazsa biz de oynasak tahmin ediyorum dört ya da beş gün sonra yasaklanır."

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadıköy Belediyesi Orhan Alkaya Haldun Taner Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title