Haberler

Hakkari'de 3260 Rakımlı Samur Dağı'na İlk Tırmanış

Hakkari Reşko Doğa Sporları ve Kültür Derneğine üye olan 6 dağcı, dördüncü dağ tırmanışını Çukurca'ya bağlı 3 bin 260 rakımlı Samur Dağı'na gerçekleştirdi.

Hakkari Reşko Doğa Sporları ve Kültür Derneğine üye olan 6 dağcı, dördüncü dağ tırmanışını Çukurca'ya bağlı 3 bin 260 rakımlı Samur Dağı'na gerçekleştirdi. Tırmanış sırasında yolda rahatsızlanan bir dağcı çağrılan araçla geri gönderilirken, 5 dağcı ise, 10 saatlik zorlu bir yolculuğun artından zirveye ulaşmayı başardı.

Yıllarca hep silahlı çatışmalarla gündeme gelen Samur Dağı, 2 yıl önce başlatılan çözüm süreci ile birlikte ilk dağcı kafilesini ağırladı. Hakkari'nin Ceylanlı-Meşelik ve Geçimli köyleri üçgeninde bulunan Çukurca ilçesine bağlı Samur Dağı'na tırmanışı gerçekleştiren Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari il Temsilcisi Naci Ertunç, Dağcı Sporcular İsmet Karadiz, Esant Kılınç, Kerim Tekçe, Tarık Bünyamin Kaya, karla kaplı kayalıkların arasında 3 gün süren  zorlu bir tırmanışın artından zirveye ulaşmayı başardı. Yolda rahatsızlanan Dağcı Deniz Özek ise yarı yolda çağrılan bir araçla geri gönderildi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Hakkari Temsilcii Naci Ertunç, 21 Şubat 2015 Cumartesi günü Hakkari'den Çukurca istikametine araç ile gittiklerini, 3 gün süren tırmanışta Taşlık güzergahı kullandıklarını ve ilk gece boşaltılmış bir köyde konakladıklarını söyledi. Ertunç, "Artık bundan sonra Hakkari bölgesini halkımıza, dağcılara tanıtmak ve çıktığımız önemli dağlara zirve defteri bırakmak görevimiz olacak. Mehet, Kandil dağları gibi Samur dağı adını yakın bölgede yaşayan köylülerin dışında kimse bu dağı tanımıyor ve nerede olduğunu bilmiyordu. Bölgemizde kırka yakın 3 bin metre üzerinde dağ mevcuttur. Bazıları da 4 bin metrenin üzerindedir. Bu yıl yapmış olduğumuz dördüncü ve en zor faaliyetiydi. Kış tırmanışları çok zor şartlarda yapıldığı gibi donanımlı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Dağcılığa gönül vermiş sporcuların maddi sıkıntıları nedeniyle önemli dağlarımızdan olan Reşko, Sümbül, Soğuk dağ ve bunlara benzer dağlara kış tırmanışı yapılamıyor. Bu gibi faaliyetlerde kullanılan malzemelerin temini için Hakkari'de sponsor bulamadık. Sporcularım için tanıdığım tüm kulüplerden malzeme yardımı talebinde bulunacağım. Tüm imkansızlıklara rağmen faaliyete katılan sporcu arkadaşlarımı tebrik eder, yürekten kutlarım"dedi. Dağcı İsmet Karadiz ise, dağlarıyla meşhur olan Hakkari'nin görülmeye değer çok güzel dağları olduğunu, bu dağların tanıtılması gerektiğini vurguladı. - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Dağcılık Federasyonu Bünyamin Kaya Çukurca Hakkari Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title