Haberler

Hakim Haşıloğlu İddiaları Reddetti

İkinci ''Ergenekon'' davasına bakan üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, ''4 vakıf aracılığıyla tarikatlarla bağlantılı olduğu'' iddialarını reddetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Birol Başaran, soruşturma kapsamındaki tutuklamaların çoğunun üye Hakim Haşıloğlu tarafından yapıldığını söyledi.

Bunun üzerine, Mahkeme Heyetine başkanlık yapan Hasan Hüseyin Özese, bunun Adalet Komisyonu tarafından belirlendiğini hatırlatarak, hakimlerin herhangi bir davaya bakma konusunda talepleri olamayacağını dile getirdi. Özese, ''Bu konuda araştırmalar doğru yapılmıyor. Bizim dışımızda, bize suçlama yöneltiliyor'' dedi.

Sanık Başaran, ardından birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Ergün Poyraz'ın, tarikat bağlantısı olduğu öne sürülen 4 vakıfa ilişkin Haşıloğlu ile ilgili iddialarını tekrarladı.

Bunun ardından söz alan Haşıloğlu, şimdiye kadar bu iddialara ilişkin hiç açıklama yapmadığını belirterek, ''Burada hakimler olarak, sanıkların dile getirdiği iddialara karşı peygamber sabrı gösteriyoruz. Suçlamalar da belli sınırlar içerisinde olmalı'' dedi.

Poyraz'ın bu yöndeki suçlamalarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda görüşüldüğünü belirten Haşıloğlu, Poyraz'ın bahsettiği vakıfların, Turgut Özakman'ın ''Çılgın Türkler'' kitabında geçen Durak Sakarya tarafından kurulduğunu kaydetti.

Sakarya'nın soyadının Atatürk tarafından verildiğini ifade eden Haşıloğlu, şöyle devam etti:

''Başkentin Ankara'dan taşınması konusundaki tartışmalarda Atatürk'e kendisini siper etmiş biridir. Erzurum milletvekilidir ve benim de akrabamdır. Üveys Vakfı ve kast edilen diğer 3 vakıf bu insana aittir. Vakfın adında 'bin' takısının geçmesi, bu vakfın tarikat vakfı olduğunu göstermez. O dönemlerde isimlendirmeler öyle yapılıyordu. Nitekim, benim dedeme Erzurum'da Haşilzade denirdi. Benim soyadım ise Haşıloğlu. Bundan dolayı bir vakfın tarikat vakfı olarak değerlendirilmesi insaflı değildir. Bir de bu vakıfların isimleri, kuruluş yerleri dikkate alınarak böyle isnatlarda bulunuluyor. Bu 3 vakıf Durak Sakarya'ya ait. Diğer 4. vakıfsa benim aileme aittir. 300 yılık bir vakıftır. Bir kadın vakfıdır. Kurban bayramlarında muhtaç insanlara vakıf evlatları eliyle et dağıtırlar. Bu bir gelenektir. Ben hala eğer bayramda Erzurum'daysam kendi elimle et dağıtımı faaliyetlerine katılırım.''

Bu açıklamaları şimdiye kadar yapmadığını kaydeden Haşıloğlu, ''Çünkü hakimlerin böyle bir zorunluluğu yoktur. Sadece suçlayanları insaflı olmaya davet etme adına ilk kez açıklama yapıyorum. Bir daha da yapmayacağım'' diye konuştu.

Başaran da teşekkür ederek, bu konuda eksik bilgilendirildiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title