Haberler

Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır?

Güncelleme:

Salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlara neden olan bir bakteri türüdür. Bu bakteri, özellikle kontamine yiyecekler ve su aracılığıyla insanlara bulaşır. Salmonella enfeksiyonu, salmonelloz olarak bilinir ve mide-bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Salmonella hastalığı belirtileri neler ve nasıl tedavi edilir?

Salmonella, bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Bu bakteriler tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Salmonella enfeksiyonu (Salmonelloz), genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle seyreder. Belirtiler arasında ateş, ishal, iştah kaybı, baş ağrısı, karın ağrısı, titreme, mide bulantısı, kusma ve dışkıda kan veya mukus bulunabilir.

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella enfeksiyonu, Salmonella bakterisinin neden olduğu bir tür gıda zehirlenmesidir. Bu enfeksiyon, kontamine gıdaların tüketilmesi veya enfekte hayvanlar veya insanlarla temas yoluyla bulaşabilir. Salmonella enfeksiyonu, "salmonelloz" olarak da bilinir ve genellikle mide-bağırsak sistemi ile ilgili rahatsızlıklara yol açar.

Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır?

SALMONELLA ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ NELER?

Salmonella enfeksiyonunun belirtileri genellikle bakteriye maruz kaldıktan 6 saat ile 6 gün arasında ortaya çıkar ve şunları içerebilir:

  • Karın krampları ve ağrı
  • İshal (bazen kanlı olabilir)
  • Ateş
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Titreme ve kas ağrıları

Bu belirtiler genellikle 4 ila 7 gün sürer. Çoğu insan tedavi olmadan iyileşir, ancak bazı durumlarda hastalık daha ciddi hale gelebilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır?

SALMONELLA ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ NELER?

Salmonella bakterileri, genellikle şu yollarla bulaşır:

Kontamine gıdalar: Özellikle çiğ veya az pişmiş et, tavuk, yumurta ve pastörize edilmemiş süt ürünleri.

Kontamine su: İçme veya kullanma suyu yoluyla.

Enfekte kişilerle temas: Kişiden kişiye temas yoluyla bulaşabilir, özellikle hijyen kurallarına uyulmazsa.

Enfekte hayvanlar: Evcil hayvanlar veya çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla.

Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır?

SALMONELLA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Salmonella enfeksiyonunun tedavisi genellikle semptomatik destek ve sıvı takviyesi ile yapılır. İşte Salmonella enfeksiyonunun tedavi yöntemleri:

  • İshal ve kusma nedeniyle vücut sıvı kaybedebilirsiniz. Bol su içmek ve elektrolit içeren içecekler (örneğin, tuzlu su veya spor içecekleri) almak önemlidir.
  • İshal ve kusma döneminde dinlenmek ve hafif yiyecekler tüketmek önemlidir. Pirinç lapası, muz, yoğurt gibi sindirimi kolay gıdalar tercih edilebilir.
  • Bazı durumlarda doktorlar Salmonella enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotikler reçete edebilir. Ancak, bu kararı doktorunuz vermelidir.
  • Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın ve kontamine yiyeceklerden kaçının.

Lütfen doktorunuza danışmadan herhangi bir tedavi yöntemini uygulamayın. Eğer Salmonella enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsanız, bir sağlık profesyonunu ziyaret etmeniz önemlidir.

Salmonella nedir? Salmonella nereden bulaşır?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Bulaşıcı Hastalıklar Bakteri Gündem Sağlık Yaşam Haberler

İzmir'in Dikili ilçesinde orman yangını! Alevler saatlerdir kontrol altına alınamadı

İzmir'in Dikili ilçesinde orman yangını! Alevler saatlerdir kontrol altına alınamadı

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Bakmadan Geçme

İzmir Dikili orman yangını söndürüldü mü? Orman yangınında son durum 26-27 Temmuz Akaryakıt Fiyatları: Benzine, motorine, mazota zam veya indirim var mı, gelecek mi? Akaryakıt zammı ne zaman? 26-27 Temmuz bugün ve yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, kaç derece? Bu akşam kimin maçı var? Bugün TV'de kimin maçı var, ne maçı? 26 Temmuz bugünkü günün maçları Bingöl'de deprem mi oldu? Bingöl'de son dakika deprem oldu! Deprem şiddeti ve büyüklüğü kaç, nerede oldu? Son depremler AFAD ve Kandilli listesi Milli takım kadrosundan çıkarılan Tuğba Şenoğlu İvegin kimdir? Tuğba Şenoğlu İvegin kaç yaşında, nereli? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? Beyoğlu, Fatih, Sarıyer 26-27 Temmuz İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? Aliağa, Bergama, Çeşme 26-27 Temmuz 2024 İzmir su kesintisi listesi! Gaziantep GASKİ su kesintisi: Gaziantep'te sular ne zaman gelecek? Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı 26-27 Temmuz 2024 GASKİ su kesintisi listesi! Adana ASKİ su kesintisi: Adana'da sular ne zaman gelecek? Çukuorva, Karataş, Pozantı 26-27 Temmuz 2024 Adana su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? Karatay, Beyşehir, Ilgın 26-27 Temmuz 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? Alanya, Korkuteli, Demre 26-27 Temmuz 2024 Antalya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? İnegöl, Nilüfer, Mustafakemalpaşa 26-27 Temmuz 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? Yenimahalle, Sincan, Bala 26-27 Temmuz 2024 Ankara su kesintisi listesi! Adalet bölümü kaldırıldı mı? Hangi liseler ve üniversitelerde Adalet bölümü var?
Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title