Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

Güncelleme:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 4 Kasım 1960'ta İran'ın Meşhed kentinde doğdu. Din adamı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Reisi, babasının izinden giderek 15 yaşında Şii ilahiyat okuluna katıldı. İslam Devrimi'nde aktif bir rol aldı ve İslam hukuku alanında doktora yaptı. Siyasi hayatı boyunca savcı olarak görev yaptı ve İran'ın en yüksek yargı mercii olan İran İslam Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi'nin başkanı oldu. Peki İran Cumhurbaşkanı Reisi kimdir?

İbrahim Reisi, İran'ın 8. Cumhurbaşkanıdır. 1960 yılında İran'ın Khorasan eyaletinde doğmuştur. Hukuk eğitimi almış ve yargı kariyerine başlamıştır. İran'da yargı sisteminde çeşitli görevlerde bulunmuş ve 2019'dan itibaren de Yargı Erki Başkanı olarak görev yapmıştır. 2021 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer kazanarak İran'ın cumhurbaşkanı olmuştur. İşte İbrahim Reisi'nin hayatına dair detaylar.

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 14 Aralık 1960 tarihinde Meşhed'in Noghan bölgesinde doğdu. Hukukçu olan Reisi, 1979'daki devrimin ardından kariyerine 1981'de Kereç savcısı olarak başladı. Görevinde hızla yükselen Reisi, kısa sürede Tahran Başsavcı Vekilliği makamına oturdu. Reisi, 2004-2014 yılları arasında Başsavcı Yardımcılığı, 2014-2016 yılları arasında Başsavcılık ve 2019-2021 yılları arasında Başyargıçlık gibi çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca 1980'lerde ve 1990'larda Tahran Savcısı ve Savcı Yardımcısı olarak görev yaptı. 2016'dan 2019'a kadar bir bonyad olan Astan Quds Razavi'nin Vasisi ve Başkanı oldu. Reisi, 3 Ağustos 2021 tarihinden bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürütüyor. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, helikopter kazası sonrası hayatını kaybetti. İran- Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katılan siyasi liderin dönüş yolunda helikopteri kaza kırıma uğrayarak dağlık bir alana düşmüştü. Akıncı İHA tarafından tespit edilen enkaz alanından yaşam belirtisi gelmedi. Olayın ardından araştırmalar hız kazandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

İBRAHİM REİSİ ÖLDÜ MÜ?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs 2024'te Azerbaycan'dan dönüşü sırasında helikopteri düşmüş ve hayatını kaybetmiştir. Aynı helikopterde bulunan İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan da hayatını kaybetmiştir. Helikopterin düşme nedeni olumsuz hava koşulları olarak açıklanmıştır. Reisi'nin cumhurbaşkanlığı dönemi, İran'da iç ve dış politika alanlarında önemli değişikliklere neden olmuştur.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

İbrahim Reisi İbrahim Reisi Helikopter Azerbaycan Meşhed Yargı İran İran Hukuk Gündem Politika Dünya Haberler

İzmir'in Dikili ilçesinde orman yangını! Alevler saatlerdir kontrol altına alınamadı

İzmir'in Dikili ilçesinde orman yangını! Alevler saatlerdir kontrol altına alınamadı

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Küçük kızı kurtarmak yerine elinde termosla beklemiş! Beren Su'nun ölümünde ihmal iddiasını kanıtlayan fotoğraf

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, 'Türkiye Türk'tür Türk kalacak' yazısı Van'ı karıştırdı

Trafikteki Kürtçe uyarılara yazılan, "Türkiye Türk'tür Türk kalacak" yazısı Van'ı karıştırdı

Bakmadan Geçme

İzmir Dikili orman yangını söndürüldü mü? Orman yangınında son durum 26-27 Temmuz Akaryakıt Fiyatları: Benzine, motorine, mazota zam veya indirim var mı, gelecek mi? Akaryakıt zammı ne zaman? 26-27 Temmuz bugün ve yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, kaç derece? Bu akşam kimin maçı var? Bugün TV'de kimin maçı var, ne maçı? 26 Temmuz bugünkü günün maçları Bingöl'de deprem mi oldu? Bingöl'de son dakika deprem oldu! Deprem şiddeti ve büyüklüğü kaç, nerede oldu? Son depremler AFAD ve Kandilli listesi Milli takım kadrosundan çıkarılan Tuğba Şenoğlu İvegin kimdir? Tuğba Şenoğlu İvegin kaç yaşında, nereli? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? Beyoğlu, Fatih, Sarıyer 26-27 Temmuz İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? Aliağa, Bergama, Çeşme 26-27 Temmuz 2024 İzmir su kesintisi listesi! Gaziantep GASKİ su kesintisi: Gaziantep'te sular ne zaman gelecek? Şahinbey, Şehitkamil, Nurdağı 26-27 Temmuz 2024 GASKİ su kesintisi listesi! Adana ASKİ su kesintisi: Adana'da sular ne zaman gelecek? Çukuorva, Karataş, Pozantı 26-27 Temmuz 2024 Adana su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? Karatay, Beyşehir, Ilgın 26-27 Temmuz 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? Alanya, Korkuteli, Demre 26-27 Temmuz 2024 Antalya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? İnegöl, Nilüfer, Mustafakemalpaşa 26-27 Temmuz 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? Yenimahalle, Sincan, Bala 26-27 Temmuz 2024 Ankara su kesintisi listesi! Adalet bölümü kaldırıldı mı? Hangi liseler ve üniversitelerde Adalet bölümü var?
Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni inceleme! Adli Tıp eski rapordaki ifadeyi çürüttü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title