Haberler

Güney Kore ile Dostluk Ormanı

Kore Savaşı'nın 65. yılında gazilerinin fedakarlığını ve iki ülke arasındaki kardeşliği anmak için Güney Kore Gyeongsangbukdo Valiliği ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle "Dostluk Ormanı" kuruldu.

Kore Savaşı'nın 65. yılında gazilerinin fedakarlığını ve iki ülke arasındaki kardeşliği anmak için Güney Kore Gyeongsangbukdo Valiliği ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle "Dostluk Ormanı" kuruldu.

Eyüp Ağaçlı Köyü'ndeki ormanın fidan dikim töreninde konuşan Orman Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İpek, Kore Savaşı'nın 65. yılı dolasıyla iki ülke arasındaki kardeşliği sonsuza dek yaşatmak istediklerini kaydetti.

İpek, 176 yıllık tarihi mirası bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın fidanlık, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmalarındaki örnek uygulamalarını, orman yangınlarına karşı alınan önlemlerle söndürme çalışmalarındaki başarısını ve hızlı hareket edebilme özelliğini anlattı.

Birçok ülkenin, Türkiye'nin ormancılık faaliyet ve yapısını uygulamak için yakın işbirliği içinde olduğunu belirten İpek, şunları kaydetti:

"2002'den 2014 sonuna kadar 27 ülkeyle ormancılık alanında anlaşma imzalanmıştır. Sadece 2014'te Finlandiya, Güney Kore, Türkmenistan, Cibuti ve ABD ile anlaşma yapılmıştır. Anlaşma ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla gerçekleşen projeler sayesinde çeşitli ülkelere ormancılık konularında özellikle eğitim, teknik destek, değişik araç ve gereç, ekipmanlar hibe edildi. Fidanlık kuruluşları ve dostluk ormanlarının kurulması gibi farklı faaliyetler gerçekleştirildi."

Güney Kore Gyeongsangbukdo Çevre ve Orman Kaynakları Genel Müdürü Oh Seng Kwoun de ormanın iki ülke arasındaki köklerin daha da gelişmesine fırsat vereceğini dile getirdi.

İpek ve Kwon ile Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Taedong Jeon, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, İstanbul Vali Yardımcısı Faruk Eraslan, Türkiye Muharip Gaziler Deneği temsilcileri, Kore Savaşı'na katılan 20 gazi, Dostluk Ormanı alanına girişte kurdeleyi kestikten sonra fidan dikti.

Katılımcılar daha sonra ormanlık alanının girişindeki Dostluk Ormanı Anıtı önünde fotoğraf çektirdi.

Ağaçlı Köyü'nde 30 hektarlık alana kurulan ormana, Güney Kore'ye ait bin 66 ginkgo biloba, 14 bin 237 fıstıkçamı ile 7 bin 755 dişbudak fidanı olmak üzere 23 bin 58 ağaç dikilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Orman Genel Müdürlüğü Güney Kore Ahmet İpek Ağaçlı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title