Haberler

Gündüz: 'Kıbrıs Konusunda Verilmiş Bir Taviz Yok'

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Kıbrıs Konusunda Verilmiş Bir Taviz Bulunmadığını Belirterek, 'AB, Kendi Yaptığı Yanlıştan Dönememenin Sancısını Yaşıyor' Dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, Kıbrıs konusunda verilmiş bir taviz bulunmadığını belirterek, ''AB, kendi yaptığı yanlıştan dönememenin sancısını yaşıyor'' dedi.

Gündüz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Meclis gündemi hakkında bilgi verdikten sonra, gazetecilerin Kıbrıs ve AB konusundaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Hükümetin Kıbrıs konusundaki son önerisinden, Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının haberi olmadığı yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine Gündüz, şunları söyledi:

''Türkiye'de dış politika çok önemli. Dış politikada atılacak adımlar belirlenirken, devletin kurumlararası işbirliği ve kurumların ortak kanaatiyle oluşan bir dış politika var. Şu anda elimde 'Türkiye'nin Kıbrıs'a İlişkin Girişimi Hakkında Açıklayıcı Not'' başlıklı, Dışişleri Bakanlığının Ocak 2006'da hazırladığı bir belge var. Bu belgede, Annan Planı var, buna karşı Türkiye'nin atacağı adımlar var.

Hükümetin bu konuda yaptığı atağın ki bazılarına göre bu 'altın gol', 'altın vuruş' olarak değerlendiriliyor; bu karar esasında bunların hiçbirine aykırı değil. Çünkü, bizim temel dış politikamızda, devlet politikamızda Kıbrıs ile ilgili 4 kırmızı çizgimiz var. Bunlar; Güney Kıbrıs Rum Kesimini asla tanımamak, Maraş'ın açılmaması, Türk askerinin Ada'dan çekilmemesi ve Kıbrıs meselesinin AB nezdinde gündeme getirilmemesi...''

Gündüz, AB'nin 1997 yılında Kıbrıs'ı gerekçe göstererek Türkiye'nin başvurusunu reddettiğini hatırlattı; Annan Planı'nın KKTC'de kabul edildiğini, Kıbrıs Rum Kesimi'nin ise bu planı reddettiğini söyledi.

Bundan sonra Türkiye'nin elinin bir kez daha güçleneceğini savunan Gündüz, Kıbrıs sorununun BM arenasında çözülmesi gerektiğini tüm dünyaya ilan edeceklerini söyledi. Çözümsüzlüğün tarafının Türkiye ve KKTC olmadığını tüm dünyanın göreceğini ifade eden Gündüz, BM Genel Sekreteri himayesinde görüşmelerin başlatılmasını da Türkiye'nin teklif ettiğini kaydetti.

Gündüz, Türkiye'nin olası bir ''C Planı''nın önceden ilan edilemeyeceğini belirterek, ''Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in dediği gibi, bu konular Kızılay Meydanında konuşulmaz'' dedi.

Dışişleri Bakanlığının her platformda bilgilendirmeyi yaptığını açıkladığını hatırlatan Gündüz, alınan kararın kurumlararası işbirliğinin sonucu olduğunu söyledi.

Gündüz, ''AB nezdinde de dünya nezdinde de çok önemli bir adım olarak nitelenen böyle bir başarının maalesef iç tartışmalarla gölgelenmesi, hem dünyadaki itibarımızı hem de AB nezdinde atacağımız adımları zayıflatmaya yöneliktir. Bundan kaçınmak lazım'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

22 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 22 Nisan Pazartesi burç yorumları nedir? 23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title