Haberler

YSK, Van kararının gerekçesini açıkladı: Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin son kararı yok hükmündedir

Güncelleme:

Yüksek Seçim Kurulu'ndan Van kararının gerekçesine ilişkin yapılan açıklamada, "Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin son kararı yok hükmündedir. Abdullah Zeydan seçilme yeterliliği taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.

Van'da en çok oyu alan Abdullah Zeydan hakkındaki "memnu hakların iadesi kararı" mahkeme tarafından kaldırılmış, bunun üzerine Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, "seçilme yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle mazbatasını vermemişti. Yüksek Seçim Kurulu ise DEM Parti'nin itirazını haklı bularak, mazbatanın Zeydan'a verilmesine hükmetmişti. YSK alınan kararın gerekçesini de açıkladı.

"KANUNA AYKIRI VERİLEN KARAR KESİNLEŞMEMİŞTİR"

YSK'dan yapılan açıklamada, "Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) Van Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Abdullah Zeydan'ın adli sicil ve arşiv kaydında yer alan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezasına ilişkin süresi içinde kesinleşmişyasaklanmış hakların geri verilmesi kararının Van İl Seçim Kuruluna ibraz edildiği anlaşılmaktadır. Belediye başkanlığı adaylıkları kesinleştikten sonra 29 Mart 2024 tarihinde usulüne uygun şekilde kesinleşmiş, yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının aynı mahkeme tarafından iptaline karar verilmiş olsa da, sonradan kanuna aykırı şekilde verilen bu karar da henüz kesinleşmemiştir. 4/4/2023 tarihli ve usulüne uygun olarak kesinleştirilen yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı halen hukuk dünyasında varlığını korumaktadır." denildi.

YSK, Van kararının gerekçesini açıkladı: Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nin son kararı yok hükmündedir

DÜN MAZBATASINI ALDI

Dün mazbatasını alan Abdullah Zeydan, çıkışta basın mensuplarına yaptığı açıklamada "Coğrafyamızın çatışmalara ihtiyacı yok. Hepimizin toplumsal barışa ihtiyacı var" ifadelerine yer vermişti.

NE OLMUŞTU?

Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı en çok oy alan ikinci sıradaki AKP'nin adayı Abdullah Arvas'a vermişti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise yurt genelindeki tepkilerin ardından oy çokluğu ile Van'da mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetmişti. Karar 4'e karşı 7 oyla alınmıştı. DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK'nın Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdiğini duyurmuştu. Tiryaki, YSK'ye yapılan itirazın oy çokluğu ile kabul edildiğini söylemişti.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Yüksek Seçim Kurulu Abdullah Zeydan Diyarbakır Van Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (24)

mahalle sakini:

Terör suçundan sabıkalı kişi görev alamaz. Hukuka aykırı şekilde iptal edilen karar ne demek ? Yasaklı kişiye görev vermek hukuka aykırıdır Reis iş çığırından çıktı acil müdahale lazım ülke teröristlerin eline geçiyor.

296
314
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

ysk nın verdiği adil dört dörtlük tartışmasız kararlar gözlerimi yaşartıyor acaba bizim gibi adalet mekanizması kusursuz işleyen bir ülke varmı bu arşı alemde

yanıt67
yanıt18
ORHAN GÜVEN:

ANIRIYORSUN.....

yanıt28
yanıt41
Kralçıplak:

Evet artık Van Terörist yatağı olacaktır ve devletin tüm imkanları teröristler için kullanılacaktır

268
225
yanıtYanıtla
Hikmet Bal:

valla yargı delik deşik biri veriyor biri tanımıyor bu ülkede Adalet her yuttaşa lazım bu adaleti mutlaka sağlamalıyız iktidarlar hiç biri kalıcı değil sadece devlet kalıcı dır

392
17
yanıtYanıtla
Gökmen Öztürk:

şahıs TÜRKİYE CUMHURİYETİ tehdit ediyor ve alanen dağdakilerle farkı yok keza diğer avaneleride aynı , bunlara oy verenlerde devlet düşmanıdır , KESİNLİKLE ÜLKENİN ALTINI KAZIYORLAR İZİN VERİLMESİN

181
96
yanıtYanıtla
Çetin Sabuncuoğlu:

Ne yaptığınız belli değil ki ak

185
34
yanıtYanıtla
Mustafa Kesap:

Madem, bu adam adaylığa uygun görülmemiş... Peki, neden? Sayın YSK izin verdin... Anlamış değilim... Bu insan, şaibeli... O zaman başkasını aday olacaktı. Bu iş çocuk oyuncağı mı? Orada, hangi adamı aday gösterilirse gösterilsin, yine DEM parti adayı kazanır. Yeter ki, bir vukatı olmasın.. Tıpkı CHP'nin kaleleri gösterilen yerlerde gibi...

176
19
yanıtYanıtla
Erdinç Sevinç:

Madem bu adam sabıkalı niye seçime giriyor? Seçimden önce aday adayıyken niye izin verdiniz diye sorarlar adama..

144
3
yanıtYanıtla
osman baglar:

sizde birbirinize girdiniz belli oldu

74
10
yanıtYanıtla
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title