Haberler

Yeşim Ustaoğlu ve Doris Dörrie Toplu Gösterileri

Güncelleme:

11. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali, İstanbul Modern Sinema'da

İstanbul Modern Sinema, 16-23 Mart tarihleri arasında bu yıl 11. yaşını kutlayan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Bu yıl susturulan, görmezden gelinen kadınlara ithaf edilen festival, 19 ülkeden kadınlar ve filmlerine yer veriyor. Filmmor'un İstanbul Modern'deki programında, "Bedenimiz Bizimdir", "Kendine Ait Bir Cüzdan" ve "Kadınların Sineması" adlı tema bölümlerinden filmlerin yanı sıra kadınların sinemasının ilham ve güç veren iki özgün yönetmeni, Yeni Türkiye sinemasının "auteur"lerinden Yeşim Ustaoğlu ve modern Alman sinemasının önemli temsilcilerinden Doris Dörrie toplu gösterimleriyle festivalde yer alacaklar.

Yeşim Ustaoğlu, programda yer alan Araf, Bulutları Beklerken, Güneşe Yolculuk, İz ve Pandora'nın Kutusu filmlerinin gösterimlerine katılacak. Doris Dörrie ise 19 Mart Salı günü saat 17.00'de izlenebilecek Erkekler filminin gösteriminde bulunacak.

Yeşim Ustaoğlu'nun 2012 yılında 25. Tokyo Uluslararası Film Festivali, 4. Moskova 2morrow Film Festival, 19. Altın Koza Film Festivali, Abu Dhabi Film Festivali'nde ödüller alan filmi Araf, arafta kalmış iki gencin hikayesini anlatıyor. 2005 Haifa Uluslararası Film Festivali, Erivan Uluslararası Film Festivali, 2004 İstanbul Film Festivali, Orhan Arıburnu, ve 2003'te Sundance Film Festivali'nde ödüllere değer bulunan Bulutları Beklerken, 1916 yılında Karadeniz bölgesinden göç etmek zorunda kalan Rum ailelerden birinin kızı olan Ayşe ya da asıl adıyla Eleni'nin yaşamını aktarıyor.1999'da Berlin Film Festivali'nde, İstanbul Film Festivali'nde ve Ankara Film Festivali'nde ödüllere layık görülen Güneşe Yolculuk, bir gencin günümüz Türkiyesi'nin gerçeklerinin farkına varma sürecinin, dostluğun ve cesaretin öyküsünü sunuyor.

1995'te Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde ve Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller kazanan İz, arkadaşı Cezmi Kara'nın peşinde aslında kendi yüzünü arayan Kemal'in iç dünyasını yansıtıyor. 2010'da Geleneksel Boston Türk Filmleri Festivali, 2009'da MedFilm Festivali, İstanbul Film Festivali, 2008'de de San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde ödüller alan Pandora'nın Kutusu'nda, annelerini aramak için buluşan üç kardeşin köylerine yaptıkları mecburi yolculuk anlatılıyor. Yolculuk sırasında, saklı kalan pek çok sorun, hayatlarındaki ve ilişkilerindeki birçok çarpıklık da "Pandora'nın kutusu" misali ortaya saçılıyor.

Doris Dörrie'nin ise tuhaf tesadüfler ve dostluğun sınırları üzerine hit komedi filmi Erkekler, ödüllü romantik komedisi Kimse Beni Sevmiyor ile Almanya ve Seattle'da ödüller alan ve Berlin Film Festivali'nde yarışan Kiraz Çiçekleri gösterime sunulacak.

Programda ayrıca Hatice Kamer'in Annemin Pusulası, Zara Zandieh'in Ava'dan Kesitler, Mizgîn Müjde Arslan'dan Ben Uçtum Sen Kaldın, Anne Le Ny'nin Cornouaille, Ruth Reid'in Gece Vardiyası, Rusudan Chkonia'dan Gülümsüyoruz, Melek Özman'ın Hani Meral, Amy Rose'un İçli Dışlı, Deepa Dhanraj'ın Kadınların Adaleti, Pernilla August'un Ötesi, Maïwenn'ın Polis, Mina Keshavarz'in Tahran'a Hoşgelmediniz, Elizabeth Tadic'in Umoja- Erkeklere Yer Yok, Anu Aun'un Vardiya filmleri de yer alıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yeşim Ustaoğlu İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title