Haberler

Yemen'de Husi Karşıtı Gösteriler

Sana'da düzenlenen gösteride Husi mlislerin bazı kentlerdeki ilerleyişi protesto edildi.

Yemen'in başkenti Sana'da, Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) mensuplarının bazı kentleri kontrol altında tutması protesto edildi.

Sana'nın Zübeyri Caddesinde toplanan ve kendilerini "Bağımsız gençler" olarak adlandıran grup, "Silahlanmaya ve milisleşmeye hayır" sloganları attı.

Husilerin ülkenin önemli kentlerinde silahlı güç kullanarak baskı oluşturmasını kınayan grup, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve yeni kurulacak hükümetin, Husilerin ilerleyişini durdurmasını istedi.

Güvenlik güçleri ve ülke idaresindeki siyasilerin Husilerin ilerleyişi karşısında "Basiretsiz ve aciz" kaldığını savunan eylemciler, son yaşanan gelişmelerle "Bölünme tehlikesiyle" karşı karşıya kalan ülkenin "birlik ve beraberliğe" ihtiyacı olduğuna vurgu yapan dövizler taşıdı.

Göstericiler daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Yemen'de Husilerin Amran kentinden sonra ağustos ayında başkent Sana'ya girip sivillere ait ev ve iş yerlerini yağmalamaları, siyasi çevrelerce "dış destekli bir darbe girişimi" şeklinde değerlendiriliyor.

Ensarullah Hareketi'nin ülkenin kuzeydeki merkezlerinden güneye doğru yayılma stratejisiyle Amran ve Sana'yı ele geçirmesi, devlet düzeninin çökme riskini beraberinde getiriyor.

Amran ve Sana'dan sonra el-Hudeyde'nin alınması ve Taiz kentinin hedef seçilmesi ülkedeki istikrarsızlığın derinleşmesine yol açarken devlet güçlerinin sahneden çekilmesi, ülkedeki çatışmaların terör örgütleri arasında yaşanacak "büyük bir iç savaşa" dönüşebileceği endişesini arttırıyor. - Sana

Kaynak: AA / Güncel

Amran Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title