Haberler

Washington'da Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

Güncelleme:

ABD'nin başkenti Washington'da İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarına karşı ikinci geniş katılımlı Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. On binlerce kişi Freedom Plaza Meydanı'nda bir araya gelerek can kayıplarının durması ve kalıcı ateşkes çağrısı yaptı. Ünlü isimlerin de destek verdiği gösteride İsrail'in eylemlerinden sorumlu tutulması talep edildi.

ABD'nin başkenti Washington'da İsrail'in Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle ikinci geniş katılımlı Filistin'e destek gösterisi gerçekleştirildi.

Filistin için Amerikalı Müslüman Görev Gücü ve Answer (Savaşı ve Irkçılığı Durdurmak için Şimdi Harekete Geçin) Koalisyonu tarafından organize edilen gösteriler kapsamında on binlerce kişi başkentte Beyaz Saray'ın yanındaki Freedom Plaza Meydanı'nda bir araya geldi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden ABD'lilerin de anıldığı gösteride can kayıplarının durması, kalıcı ve acil ateşkes çağrısı yapıldı.

Göstericiler, ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail'in Gazze'deki savaşını finanse etmeyi durdurmaya ve Filistin topraklarının işgaline son verilmesini sağlamaya çağırdı.

Gazze'deki insani dramın son bulması için sloganlar atan Filistin yanlısı Amerikalılar ayrıca, İsrail'in eylemlerinden sorumlu tutulması talebinde bulundu.

Ünlü isimlerden Filistin gösterisine destek

Dünyaca ünlü Filistin kökenli Amerikalı modeller Bella ve Gigi Hadid'in sosyal medya fenomeni ablaları Alana Hadid, gösteriye destek veren ünlü isimler arasındaydı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hadid, "Burada sadece Filistinli olduğum için değil, aynı zamanda ABD vatandaşı olarak bulunuyorum. Bizim hükümetimiz bu katliamda suç ortağı. ABD yönetimine Filistinlilerin katliamını destekleyen bir yönetime destek vermeyeceğimi söylemek için buradayım." dedi.

Böyle bir gösteriye ilk kez katıldığını belirten Hadid, "Filistinlilerin başına gelenler korkunç, yalnızca Gazze'dekilerin değil, Batı Şeria'dakilerin de ama görüyorum ki büyük kitleler halinde ve güçlü bir şekilde geliyoruz. Dünyanın her yerindeki hükümetlere gösteriyoruz, biz Filistin'i destekliyoruz ve bizim arkamızda durmaları gerekiyor." diyerek halkın yönetimler üzerindeki baskısının arttığına dikkati çekti.

Demokrat Parti Senato Seçimleri için aday olan Lübnan asıllı iş adamı Nasser Beydoun, "Bu kalabalık, Washington'daki siyaset makinasına etki etmez çünkü onları AIPAC (Amerikan İsrail Halkla İşleri Komitesi ) satın aldı ve onlara ait. İsrail lobisinin etkisi altındalar. İsrail'in Kongre'yi ve Washington'u işgalini sonlandırmadan, Filistin'in işgalini sona erdiremeyiz." sözleriyle ABD'nin İsrail'e yönelik silah ve siyasi desteğinin son bulması gerektiğini dile getirdi.

ABD Başkanlık seçimleri öncesi, Amerikalılar yönetimin Filistin politikasından rahatsız

Katılımcı sayısının on binlerle ifade edildiği gösteriye yalnızca Müslüman Amerikalılar değil, ABD yönetiminin İsrail politikasını yanlış bulan farklı din ve gruplardan çok sayıda kişi de destek verdi.

Gösteriye Kuzey Carolina'dan katılan Tom Corlin, İsrail'in sivilleri hedef alan saldırılarının insanlık suçu olduğunu belirterek, "Uluslararası Adalet Divanındaki soykırım dava sürecini ve konuyu mahkemeye taşıyan Güney Afrika Cumhuriyeti'ni destekliyoruz. Bu çabanın arkasında duran Türkiye, Bolivya, Malezya, Ürdün ve daha sayamadığım diğer ülkelere de minnettarız." diyerek Filistinlilere destek için cesaret gösteren ülkelere teşekkür etti.

Gösteriye küçük kızlarıyla gelen Kristin Moadi, "İki kız annesi olarak Gazze'deki katliam ve adaletsizlik için buradayız. Daha fazla çocuğun, masum insanın bu şekilde katledilmesine tanık olmaya devam edemeyiz. Bugün ve geride bıraktığımız yüz gün için, bu son bulmalı. Çocuklar böyle öldürülemez. Bu insan hakları ihlali. Burada Gazze'ye, Filistinlilere ve insanlığa destek için bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Elias Shafer aynı dinden, aynı dilden olmasalar da Filistinlilerin mücadelesini desteklediğini belirterek, "Politikacılarımız insan hayatından çok paraya önem veriyor. Kızıl Deniz'de gemi ticareti etkilenince hemen harekete geçtiler, 23 bin can gitti kimsenin kılı kımıldamıyor. Bu gösteride önemli olan bizim ne istediğimizi siyasi temsilciler için ortaya koymak ve para kaynaklarını rahatsız etmek." ifadesini kullanarak, ABD'de yapılan eylemlerin yavaş da olsa etkili olduğunu belirtti.

Gösteriye arkadaşlarıyla katılan Ruth Borns, "Filistin'e bu hacimde bir destek ki ABD'de ilk kez oluyor, sanırım oldukça gerekli. Bu halkla başlar, toplu hareketlerle başlar. Hepimizin burada olması gerekiyor." diyerek, kamuoyunun politikacılar üzerindeki etkisinin küçümsenmemesi gerektiğin altını çizdi.

Göstericiler meydanda yapılan konuşmaların ardından Beyaz Saray'a doğru yürüyüşe geçti. ABD'nin doğu kesimini etkisi altına almaya başlayan soğuk havaya rağmen Washington'daki gösteriye on binlerce kişi katıldı.

Bir önceki Washington gösterisinden farklı olarak polis bu kez protestocuların Beyaz Saray'ı çevreleyen parmaklıklara yaklaşmasını engellemek için iki buçuk metre yüksekliğinde bariyerler yerleştirdi. Burada gün batımından sonra da sloganlar atmaya devam eden göstericiler daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Washington Filistin İsrail Gazze Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title