Haberler

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Esequibo bölgesini savunmak için yeni önlemler alacak

Güncelleme:

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komşu ülke Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesini savunmak için 'yeni önlemleri' devreye alacaklarını duyurdu. Maduro, Esequibo'nun savunulması için Tümgeneral Alexis Rodriguez Cabello'nun tek yetkili olarak atandığını bildirdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, komşu ülke Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesini savunmak için "yeni önlemleri" devreye alacaklarını duyurdu.

Başkent Karakas'ta "(eski Devlet Başkanı) Hugo Chavez'e Sadakat ve Sevgi Günü" etkinliklerinde halka seslenen Maduro, kendilerine ait olan Esequibo'yu savunmak için yeni önlemler alacaklarını belirtti.

Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesine ilişkin 3 Aralık'taki referandumda halktan "tarihi" destek aldıklarını vurgulayan Maduro, ulusal birlik çağrısında bulundu.

Maduro, referandumdaki desteğinden dolayı Venezuelalılara teşekkür ederek "Bütün dünyaya güçlü bir mesaj verdiniz ve birlik olduğunuzu herkese kanıtladınız." ifadesini kullandı.

Devlet petrol şirketi PDVSA'ya Esequibo bölgesinde petrol, gaz ve maden işletmeciliği için lisans verdiğini belirten Maudro, Esequibo'nun savunulması için Tümgeneral Alexis Rodriguez Cabello'nun tek yetkili olarak atandığını bildirdi.

Devlet Başkanı Maduro, Esequibo için Ulusal Yüksek Komisyonun oluşturulduğunu ve başına Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodríguez'in getirildiğini kaydetti.

Chavez'in ideallerine ve mirasına her zaman "sadık" kaldıklarını vurgulayan Maduro, tek taraflı yaptırım ve darbe girişimleri karşısında vatanlarını "yiğitçe" savunduklarını söyledi.

Maduro, ülke olarak "5 konuda uzlaşmaya" ihtiyaç olduğunu belirterek bunları, "yeni bir ekonomik modelde ilerlemeye devam edilmesi, tek taraflı yaptırımlara karşı çıkılması, barışın pekiştirilmesi, sosyal refahın iyileştirilmesi ve Guyana Esequibo bölgesinin kurtarılması" olarak sırladı.

"Vatana ihanet ediyorlar"

Muhalefet liderlerinin Esequibo bölgesi konusunda ABD enerji devi Exxon Mobil'den yana tavır aldıklarını savunan Maduro, "Vatana ihanet ediyorlar, hepinizin önünde bunları size şikayet ediyorum." diye konuştu.

Maduro, 1899 Paris Tahkim Kararı'nı tanımadıklarını ve Venezuela halkının ABD emperyalizmine aldırış etmeksizin "cesur" bir mücadele ortaya koyduğunu kaydetti.

Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre Esequibo Nehri Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.

???????Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.

Bölgenin doğal kaynaklar açısından son derece zengin olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Nicolas Maduro Venezuela Guyana Uluslararası İlişkiler Enerji Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title