Haberler

Usta Şair İlhan Berk, Anılıyor

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 3 yıl önce 90 yaşındayken hayatını kaybeden usta Şair ve Ressam İlhan Berk'in resim, şiir, kitap ve özel eşyalarından oluşan sergi açıldı.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 3 yıl önce 90 yaşındayken hayatını kaybeden usta Şair ve Ressam İlhan Berk'in resim, şiir, kitap ve özel eşyalarından oluşan sergi açıldı. Sergi resimlerinin ve şiirlerinin yanında salonda Berk'in kişisel eşyaları da yer aldı.

Berk, Bodrum'da üç gün boyunca düzenlenecek çeşitli sanat etkinlikleri ile anılacak. Ölümünün 3. yılında usta şair ve ressam İlhan Berk'i anmak amacıyla oğlu Mimar Ahmet Berk'in destekleriyle Nurol Sanat Galerisi'nde İlhan Berk'i Anma Sergisi açıldı. Oğlu Ahmet Berk, yazar Latife Tekin ile Bodrum'da yaşayan şairlerin birlikte açılışını yaptığı sergide, Berk'in yaptığı resimler, el yazısı şiirler, çalışma odasındaki eşyalar, sanatçının farklı dönemlerde yaptığı 31 eser, çalışma masası, daktilosu, koltuğu, kahve köşesi, kitapları ve kitaplığı da sergi salonuna getirilerek, sanatçının kullanım şekli ile dekore edildi. Serginin açık kalacağı süre içinde salonda İlhan Berk'in kendi sesinden şiirleri dinlenecek. Serginin açılış kokteyline Berk'in oğlu Ahmet Berk, Yazar Latife Tekin gibi ünlü isimler katıldı.

Bodrum Belediyesi, Gümüşlük Akademisi Vakfı ve Oasis Kültür Merkezi'nin organizasyonu ile düzenlenen etkinlikler kapsamında yarın saat 17. 00 Berk'in Gümbet'teki Türbe Mezarlığı'ndaki mezarı başında anma töreni düzenlenecek.

Gümüşlük Akademisi Vakfı'nda da 3. Gençlik Sanat Buluşması yapılacak. İki gün sürecek sanat etkinlikleri hakkında bilgi veren Vakıf Başkanı Latife Tekin, "Usta edebiyatçımızın anısını yaşatmak için Gümüşlük Akademisi amfi tiyatrosunu açık bir sahneye dönüştürdük. Akademi mekanları genç sanatçıların çalışmalarını sergileyeceği bir sanat agorası haline gelecek. Ayrıca Bodrum'da gerçekleşecek sokak etkinliğinde şairin şiirleri seslendirilecek. Usta şairin şiirini, yaşam felsefesini, insan tutkusunu gelecek nesillere aktarmak için her yıl artan etkinliklerle anma törenlerini düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl ise İlhan Berk'i anma haftasına uluslararası edebiyat alanından da çeşitli yazarlar ve şairler katılacak" dedi.

İLHAN BERK KİMDİR?

İlhan Berk, 1918'te Manisa'da doğdu. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'ndan mezun olan Berk, Espiye'de iki yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girdi. Enstitünün Fransızca bölümünden mezun (1944) olan Berk, 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir'de ortaokul ve liselerde Fransızca öğretmenliği yaptı. 1956 yılından itibaren on üç yıl boyunca Ankara'da Ziraat Bankası'nın Yayın Bürosu'nda çevirmenlik yaptı. Berk, bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı. Bu tarihten sonra kendini tümüyle yazmaya veren Berk, bir anlatı kitabı dışında, yalnız şiir ve şiire ilişkin yazılar yazdı. "Kül" adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu ve "İstanbul" kitabı ile de 1980 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüllerini kazanan Berk, 1983'de "Deniz Eskisi" adlı kitabıyla, Yedi Tepe şiir Armağını'nın 1988'de de "Güzel Irmak" adlı kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü (F. Edgü ile) aldı. 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum'da 90 yaşında vefat etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title