Haberler

Türkmenler Haklarını Parlamento'da Aradı

Irak Parlamentosu tarihinde ilk kez Türkmen sorununu özel bir tartışma oturumunda ele aldı.

Irak Parlamentosu tarihinde ilk kez Türkmen sorununu özel bir tartışma oturumunda ele aldı.

Türkmen milletvekillerinin hazırladıkları rapor Meclis oturumda Irak Türkmen Cephesi başkanı Erşet Salihi tarafından okundu. Daha sonra tartışmaya geçildi. Milletvekilleri Hasan Özmen Bayatlı, Abbas Beyatlı, Jale Neftçi ve Müdrike Ahemt sunum komisyonunda yer aldı. Türkmenler'in raporu Kürt ve Arap milletvekilleri tarafından desteklendi. Milletvekili Erşet Salihi Türkmen milletine karşı yıllardan bu yana eski yönetim döneminde ve son 10 yıl içinde yapılmış tüm mezalimlerin hepsinin ellerinde bulundurdukları belgelerde tespit edildiğini söyledi.

Musul Milletvekili Müdrike Ahmet daha raporun son bölümü ve istekleri sıraladı. Ulusal İttifak Türkmen Milletvekili Abbas Beyatlı yaptığı konuşmada Türkmen milletinin tarihin en büyük mezalimlerine maruz kaldığını, evlerinin yıkıldığını evlatlarının idam edildiğini belirterek bir an önce isteklerinin yerine getirilmesi gerektiğini anlattı.

Oturuma katılan tüm Kürt ve Arap milletvekilleri Türkmenlerin tüm taleplerini olumlu karşılayarak destekledi. Parlamentodaki Ahrar Kitlesi Başkanı Baha El Araci yaptığı konuşmada Türkmenler'in Irak'ın önemli üçüncü unsuru olduğunu ve Kerkük sorununun adil ve düzenli yöntemle çözülmesini istedi.

Irakiye listesi Irak Türkmen Cephesi Musul Milletvekili Nebil Harbo yaptığı konuşmada Telafer kentinin eski yönetim döneminde karşılaştığı zulümlerin son dokuz yılda da benzerinin yaşadığını ifade etti. Harbo Telafer'in üzerinden terör tehdidinin kaldırılmasını istedi. Kürdistan Listesi milletvekili Ala Talabani yaptığı konuşmada bir Kerküklü olarak Kerkük'ün Tisin semtinin eski yönetim tarafından yıktırıldığının canlı tanığı olduğunu, Türkmenler'in tarihin en büyük zulümlerine maruz kaldıklarını, Kürtler'le aynı kaderi paylaştıklarını söyledi.

Kanun Devlet Listesi milletvekili Şervan El Vaili bu kadar taleplere rağmen bugüne kadar Kerkük'ün Tisin ve Beşir bölgelerindeki Türkmen arazilerinin şu ana kadar asıl sahiplerine neden geri verilmediğine şaşırdığını söyledi. Kanun Devlet Listesi milletvekilli Ali Allak ve Mahmut El Hasan yaptıkları konuşmalarda ne yazık ki eski yönetim döneminde idama mahkum olanların çoğunun Türkmenler olduğunu kaydederek, Türkmenler'in maruz kaldıkları mezalimlerden dolayı tazminat almalarını istedi.

Parlamentodaki Kürdistan Listesi milletvekilleri Fuat Masum ve Halit Şuvani yaptıkları konuşmalarda Türkmenlerin Kürtler kadar eski yönetimden zulüm gördüklerini, onlara ait olan arazilerin geri verilmesi gerektiğini ve Kürt milletvekilleri olarak Türkmen konusuna tam destek verdiklerini ifade etti.

AHM(AÖ/İD)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Özmen Kerkük Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title