Haberler

Türk Toraks Derneği: "Testler ve Aşılar Yaygınlaştırılmalı, Kapalı Alanda Maske Takılmalı"

Güncelleme:

Türk TORAKS Derneği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 7-13 Mart’ta dünya genelinde koronavirüs vakalarında yüzde 8’lik artış olduğuna dikkat çekerek; Türkiye’de aşılamanın, hızlı testlerin yaygınlaştırılması, toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske takılarak önlemlere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk TORAKS Derneği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 7-13 Mart'ta dünya genelinde koronavirüs vakalarında yüzde 8'lik artış olduğuna dikkat çekerek; Türkiye'de aşılamanın, hızlı testlerin yaygınlaştırılması, toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske takılarak önlemlere devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türk TORAKS Derneği, Covid-19 tedbirleri gündemiyle toplanan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sürerken açıklama yaptı. Dernek Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil ve Genel Sekreter Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, DSÖ'nün mart ayı verilerine göre küresel çapta koronavirüs vakalarının ve ölümlerinin artışını referans alarak, Türkiye'deki salgınla mücadeleyi değerlendirdi, sürdürülmesi gereken tedbirleri sıraladı.

İtil, kamu ve özelde ücretsiz olarak teste ulaşılmasının hatta hızlı testlerin yaygınlaştırılması gerektiğini açıkladı. İtil, Covid-19'un hala uluslararası öneme sahip acil halk sağlığı durumunu koruduğunu kaydetti. İtil, "Sars CoV-2 virüsü henüz ekolojik nişini (bir organizma ya da popülasyonun belirli bir fiziksel veya biyolojik ortamdaki konumu ya da işlevi) oluşturmamış olup halen öngörülemeyen viral evrime sahiptir. DSÖ, tüm dünya ülke nüfuslarının yüzde 70 'inin tam doz aşıyla aşılanmasını önermektedir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı 27 milyon 731 bin 999 olup, genel nüfusa oranlandığında tam doz aşı yaptıranların oranının yüzde 30'larda olduğu görülmektedir. DSÖ, yaşlılar, altta yatan hastalığı olan kişiler, bağışıklığı baskılanmış hastalar, mülteciler, kırılgan gruplar, sağlık çalışanları ve tedaviye erişimi güç olan kişiler başta olmak üzere aşılamanın önemini vurgulamaktadır" dedi.

"TESTLER VE AŞILAR YAYGINLAŞTIRILMALI, KAPALI ALANDA MASKE TAKILMALI"

İtil, Türk TORAKS Derneği'nin "Aşılanmanın yaygınlaştırılması, semptomatik vakalarda PCR testinin yapılması ve testin ulaşılabilirliğinin kolaylaştırılması, hızlı testlerin yaygınlaştırılması, PCR pozitif olguların temaslılarının izleminin devam etmesi, toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske takılarak önlemlere devam edilmesi" konusuna ısrarcı olduğunu vurguladı.

"TEST SAYISININ AZALTILMASI VİRÜSÜN TAKİBİNİ ZORAŞTIRDI"

Türk TORAKS Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı da Covid-19 test sayısının azaltılmasının virüsün takibini zorlaştırdığına dikkat çekti. Görek Dilektaşlı, "Toplumda salgın yorgunluğu olduğu kesindir. Yapılan test sayısı giderek azalmaktadır. Oysa testlerin sürekliliği, vakaların tanınması ve izole edilmesi, temaslı vakaların izlemi ve saptanması, hastalığın yayılmasının engellenmesi dışında salgınla ilgili gerçekçi planlar yapılması, dünya verilerine katkıda bulunulması, virüsün daha iyi tanınması ve özellikle potansiyel yeni varyant saptanması ve Sars-CoV-2 'nin gelişimini izlemek için genomik sürveyansın gelişmesini sağlamaktadır. Bu nedenle test yapılmasından kaçınılmaması ve hatta hızlı testlerin yaygınlaştırılarak tanının kolaylaştırılması da hedeflenmelidir. Semptomu olan hastalarda kamu ve özelde ücretsiz teste ulaşmanın kolaylaşması da vaka saptanmasını ve verilere ulaşmayı kolaylaştıracaktır" dedi.

"UZMANLAR, TÜRKİYE GİBİ ÖNLEMLERİ GEVŞETEN BAZI ÜLKELERİ YENİ BİR DALGANIN BEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI"

Görek Dilektaşlı, şöyle devam etti:

"Dünyada test sayısı azalmasına rağmen vaka sayıları son haftalarda artma eğilimindedir. Toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü martın ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Son dönemlerde Çin'de vaka sayılarının artmaya başladığını, karantinaya alınan kentler olduğunu izlemekteyiz. Yeni vaka sayısının ve yatan hasta sayısının azalmasını işaret ederek önlemlerde gevşeme kararları alan Türkiye gibi Avrupa'daki bazı ülkeler için uzmanlar, Avrupa'yı yeni bir koronavirüs dalgasının beklediği yönünde açıklamalar yapmaktadır. Bu nedenle maske gibi tedbirlerin ve test sayısının arttırılması önemlidir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title