Haberler

TESK Genel Başkanı Palandöken: "Esnafa da Raporlu Olduğunda Ücret Ödenmeli"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaflarında raporlu olduğunda ücret ödenmesi gerektiğini söyleyerek, "Esnaf alamadığı sağlık hizmeti için prim ve ceza ödüyor" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaflarında raporlu olduğunda ücret ödenmesi gerektiğini söyleyerek, "Esnaf alamadığı sağlık hizmeti için prim ve ceza ödüyor" dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, SSK ve Bağ-Kur'un Sosyal Güvenlik (SGK) çatısı altında norm birliği sağlanması amacıyla birleştirildiğini ancak bu birleşmeye rağmen uygulamada birçok eşitsizliklerin yaşandığını belirtti.

Palandöken, "4/a kapsamında bulunan sigortalı işçilerin hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde; iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesine rağmen aynı primi ödeyen esnaf ve sanatkarlarımız ayaktan tedavileri süresince geçici iş göremezlik ödeneği alamamaktadır. En önemlisi bugün esnafımız sosyal güvenlik

primini ödemediği zaman hizmet alamıyor. Ancak, SGK hizmet vermemesine rağmen ödenmeyen primi cezasıyla birlikte alıyor. Bununla birlikte memur ve işçi kadınlarımıza sağlanan doğum borçlanması hakkından esnaf kadınlarımız yararlanamamaktadır. Yine en önemlisi norm birliği denilmesine rağmen halen esnaf ve sanatkar emeklisi bugün asgari ücretin altında maaş almaktadır" dedi.

Uygulamanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu da kaydeden Palandöken, "4/b kapsamındaki esnaf ve sanatkarlarımız sadece iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince Geçici İş Göremezlik ödeneği alabilmektedirler. Fakat doktor tarafından rapor verilerek evinde tedavi edildiği hallerde, iş göremezlik ödeneği verilmemektedir. Bu ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Halbuki evde tedavi süresince dükkanı kapalı

kalmakta, bir geliri olmamaktadır. Ama ödemekle yükümlü olduğu, vergi, prim, çek ve senetleri ödeme beklemektedir. Ayrıca 25 yıl prim ödüyor ama tazminatı yok. İşleri bozulduğunda yararlanacağı işsizlik sigortası da yok. Esnaf ve sanatkarımızın zor günlerini atlatmasında ve yeni bir işyeri açıncaya kadar geçimini sağlaması için İşsizlik Sigortası kapsamına dahil edilmelidir" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Bendevi Palandöken Bağ Kur Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title