Haberler

Teknoloji Bölgesi Kuruluyor

Güncelleme:

İKÇÜ - İAOSB İşbirliği ile teknoloji bölgesi kuruluyor

Üniversite – sanayi işbirliğine İzmir'den güzel bir örnek oluşturan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) ile yapılacak olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu Heyet Protokolü; Heyet'te yer alan 12 kurumun temsilcilerinin katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Dokuz Eylül ve Gediz Üniversiteleriyle Ege Bölgesi Sanayi Odası ve bağlı organize sanayi bölgeleri arasında Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 50 dönümlük araziye Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına yönelik protokol imzalandı.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan protokol imza töreninde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İKÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Okur, Genel Sekreter Gülten Gültekin, İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş yer alırken, sanayi kuruluşları adına da EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Kemalpaşa, Tire ve Manisa Organize Sanayi Bölgesi başkanları ile çeşitli firmaların temsilcileri katıldı.

"Sanayide Üniversite konseptini hayata geçiriyoruz"

Törende konuşan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan bu protokolün imzalanmasında İKÇÜ Rektör Danışmanı olan aynı zamanda 2013 Mersin XVII. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü görevini de yürüten Taha Aksoy'un da özel bir gayret gösterdiğini belirterek, verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Mühendisliğin bir üniversitenin lokomotifi olduğunu, üretilen bilgiyi sanayi ile paylaşmanın da büyük bir önem taşıdığını kaydeden İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, "Kuruluşumuzdan bu yana 1,5 yıllık süreçte çok iyi bir aşamaya geldik. İKÇÜ'yü sanayinin içine kurduk. Sanayiyle devamlı yakın bir etkileşim kurduk. Kurullar oluşturduk. Büyük bir hızla bu projeyi hayata geçireceğimize inanıyorum. Mühendislik Fakültesi olarak 30'u geçen yurtdışı tecrübesi olan değerli akademisyenlerimizle, önümüzdeki akademik yılımızda öğrenci alacağımız makine, inşaat malzeme, elektrik- elektronik gibi 4 temel bölümde Mühendislik eğitimine başlıyoruz. Şartlarımız oldukça iyi. Sanayide üniversite konseptini Türkiye'de uygulayan ilk üniversitelerden biri olacağız" diye konuştu.

"Bu sinerji Türkiye'ye örnek olacak"

Törende konuşan İKÇÜ Rektör Danışmanı Taha Aksoy ise, özel olarak bu protokol için İzmir'e geldiğini ve hep konuşulan üniversite-sanayi işbirliğini hayata geçirilecek olmasından dolayı mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi. Aksoy, " Biz dedik ki Kâtip Çelebi'nin kurum kültürü sanayi ile işbirliği içinde olsun. Biz iş alemiyle beraber nefes alıp vermeliyiz. Onun için daha kadrolarımız kurmadan Hilmi Bey'i ziyaret ettik. O günden bugüne çalışmalarımız adım adım ilerliyor. Bu birliktelik, bu sinerji İzmir'e, Ege'ye ve Türkiye'ye çok büyük katkıları olacak" dedi

"Üniversite ve sanayi işbirliği açısından çok önemli bir örnek "

Protokolün imzalanmasının ardından bunun Bakanlık onayına sunulacağını belirten İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş ise, "Artık hazırlanacak fizilibilite raporunu bekliyoruz. Ardından bunu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunulacak, onay aşamasından sonra da şirket kurularak ve yatırıma başlanacak. İzmir'in en büyük organize sanayi bölgelerinden İAOSB'nin aynı zamanda Ar-Ge merkezine dönüşmesi için atılan bu adımın üniversite ve sanayi işbirliği açısından da çok önemli bir örnek olacak. Bu oluşumun mimarı Taha Aksoy'a teşekkür ediyoruz Bu kurulla birlikte İzmir'in kalkınması adına ortak çalışmalarımız olacak" şeklinde konuştu.

"50 bin metrekareye kurulacak"

Bakanlık onayının ardından 1-2 sene içinde faaliyete geçmesi beklenen Teknoloji Geliştirme Bölgesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi yerleşkesi içinde kalan 25 bin metrekarelik alanla İAOSB içindeki 25 bin metrekareyi birleştirerek elde edilecek 50 bin metrekarelik alanda hayat bulacak. Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alandan oluşacak bu bölge için 5-7 milyon dolarlık da yatırım öngörülüyor.

Kurucu heyette kimler var?

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, İAOSB, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, EBSO, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, İzmir Kemalpaşa Islah OSB, Manisa OSB, Tire OSB, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, BAK Ambalaj, Ege Profil, Norm Cıvata.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Katip Çelebi Galip Akhan Taha Aksoy İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title