Haberler

Tarihi Sinop Cezaevi'nde Denizcilik Tarihi Hayat Bulacak

Çok Sayıda Ünlü Mahkuma Ev Sahipliği Yapan, Şarkılara ve Şiirlere Konu Olun Tarihi Sinop Cezaevi'nin Bir Bölümü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sinop Valiliği İşbirliğinde "Deniz Müzesi" Olarak Açılıyor.

Çok sayıda ünlü mahkuma ev sahipliği yapan, şarkılara ve şiirlere konu olun Tarihi Sinop Cezaevi'nin bir bölümü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sinop Valiliği işbirliğinde "Deniz Müzesi" olarak açılıyor. Osmanlı ve Selçuklu donanmalarının en önemli tersane kenti olan Sinop'ta denizcilik tarihi, şimdilerde turistleri ağırlayan cezaevinin bir bölümünde hayat bulacak. Yaklaşık 250 bin YTL'ye mal olacak deniz müzesinin açık alanında, 20 metre boyunda bir Osmanlı kadırgası da sergilenecek.

Konuyla ilgili hazırlanan proje, cezaevi koğuşunda yapılan bir toplantıyla tanıtıldı. Vali Zeki başkanlığında yapılan ve sivil toplum kuruluşları ile bazı kurum müdürlerinin katıldığı toplantıda, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ile Sinop Arkeoloji Müzesi Müdürü Musa Özcan, kurulacak olan Deniz Müzesi ile ilgili sinevizyon eşliğinde katılımcılara teknik bilgi verdi.

Deniz Müzesi'nin en kısa zamanda hazırlanarak turizme açılacağını belirten Vali Zeki Şanal, Selçuklulardan itibaren Sinop'un bir tersane merkezi olma özelliğinin kurulacak müzede en iyi şekilde yansıtılacağını söyledi. Projenin oldukça detaylı olduğunu kaydeden Vali Şanal, "İlimizin kültürel zenginliğinde büyük bir önem arz eden, Tarihi Sinop Cezaevi ve iç kaleyle ilgili olarak yürütülen çalışmalar ve röleve restorasyon kapsamında yer alan açık ve kapalı deniz müzesinin projesinin tanıtılması ve projenin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin görüş alışverişi yapmak üzere bu toplantıyı düzenledik. Bu toplantıyla birlikte çalışmalara başlamış olduk. Büyük bir kültür birikiminin yer alacağı deniz müzesinin bir an önce hayata geçirilmesini diliyorum. Projenin hazırlanmasında başta sayın Deniz Kuvvetleri Komutanımız olmak üzere, komutanlığın değerli personeline çok teşekkür ediyoruz. Hazırlanan bu proje belirlenen alan içerisinde en kısa zamanda hayata geçirilecek" dedi.

Deniz Müzesi'nin kentin kimliğini yansıtacağını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, "Kentin kimliği ve dokusunu yansıtacak olan Deniz Müzesi, fonksiyonel olarak cezaevi projesi içinde yer almaktadır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Valiliğimiz işbirliği içerisinde bu projeyi başlatmıştır. Alanda ilk olarak bir kazı çalışması yapılacak. Şu anki tersane mevkisine açılan kısımda yer alan kemeri açacağız. Kemerle deniz bütünleştikten sonra müzeyi oluşturma çalışmasına başlayacağız" diye konuştu. Tosun, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi yapıdaki bu özelliğin göz önüne alınarak bir çalışma izleneceğini de sözlerine ekledi.

1214 yılında Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılan tarihi yapı, ilk kez 1568'de cezaevi olarak kullanıldı. Aralarında Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi, Sabahaddin Ali, Burhan Felek ve Nazım Hikmet'in de bulunduğu birçok ünlü mahkuma ev sahipliği yapan tarihi yapı, 26 Aralık 1997'de kapatıldıktan sonra ziyarete açılmıştı. Sabahaddin Ali'nin şarkı olarak da bestelenen "Aldırma Gönül" adlı şiiri de şair tarafından burada kaleme alınmıştı.

(SÖ-SA-RA-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title