Haberler

Suriyeliler ülkelerine mi dönüyor? 11 yıl sonra gerçekleşen ilk temas sonrası Türkiye'den önemli açıklama

Güncelleme:

Dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü. İki ülke arasında 11 yıl sonra kurulan ilk resmi temasla ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli." dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün Rusya'da Suriye Savunma Bakanı ile görüştü. İki ülke arasında 11 yıl sonra gerçekleşen ilk resmi temasın detayları hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

"SURİYELİLERİN CAN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANARAK DÖNMESİ ÖNEMLİ"

Suriyelilerin ülkelerine dönüşleriyle ilgili önemli mesajlar veren Bakan Çavuşoğlu, "Faydalı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim. Kalıcı bir barış ve istikrar için siyasi çözüm için rejimle angajmanın önemli olduğunu, rejimle ılımlı muhalefetin bir yol haritası üzerinde uzlaşması bakımından bu angajmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli." dedi.

Suriyeliler ülkelerine dönecek mi? Şam ile 11 yıl sonra sağlanan temasla ilgili Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

"İKİNCİ AŞAMA, DIŞİŞLERİ BAKANLARI DÜZEYİNCE YAPILACAK TOPLANTI"

Çavuşoğlu ayrıca, "İkinci aşama olarak Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantının planlanması gerekiyor. Henüz somut bir takvim yok. Aynı şekilde 3'lü liderler toplantısı konusunda da somut bir tarih yok. Ama ocak ayı çok erken bir tarih böyle bir görüşme için, bizim görüşmemiz için bile erken olabilir.'" ifadelerini kullandı.

"TERÖRLE MÜCADELEMİZE ENGEL DEĞİL"

"Suriye'de terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek" diyen Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Bu karaysa kara, havadansa havadan. Rejimle olan şu andaki angajman, yani doğrudan ya da dolaylı temaslar terörle mücadelemize engel değil. Angajman sürecini destekleyen ülkeler çok. Ama buna karşı olanlar da var, temkinli yaklaşanlar da var. Özellikle PKK'ya destek veren ülkeler, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri bu diyaloğa sıcak bakmıyor."

"F-16 SÜRECİ OLUMLU İLERLİYOR"

Bakan Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilere yönelik ise "ABD'yle ilişkilerde, PKK-PYD-YPG'ye Suriye'de verilen destek FETÖ, CAATSA yaptırımları gibi anlaşmazlıklara ve Türkiye düşmanı lobilerin çabalarına rağmen 2022'de mesafe aldık. 'Stratejik Mekanizma'yı hayata geçirdik. Biri bakan seviyesinde olmak üzere 3 tur görüşme gerçekleştirdik. Ocakta bakanlar düzeyinde 2'nci toplantımızı yapacağız. F-16 tedarikinde, girişimlerimiz sonucu kongre kısıtlayıcı şartları kaldırdı. Şu anda süreç olumlu ilerliyor" dedi.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Suriye Şam Haberler

500

Yorumlar (19)

Sabahattin Polat :

Madem düzelteceksin, neden karıştırdın.

175
40
yanıtYanıtla
Selin Kaya:

Düzelmicek göz boyama seçim öncesi

yanıt113
yanıt12
Demir Acer :

eyyyyy akepe madem abd ypg nin yaninda sen o zaman niye hep abdnin yaninda oldun demezlermi adama

64
95
yanıtYanıtla
Ercan Ercan:

Eyimisin kafan yerinde mi? ABD nin yanında olmadı ki Türkiye Iraktaki barzani yönetimi gibi yönetim kurmak istedi ABd de Türkiye Suriye oprerasyonları ile bunu engelledi.

yanıt14
yanıt25
topaladam:

Onun için mi dolarla faizle kaos çıkarıp Erdoğanı yıkmaya çalışıyor ,Onun için mi biz arkadaşlarımızla beraber Erdoğanı indireceğiz diye uğraşıyorlar. O ABDnin yanında olan akepe liler şimdi 6lı masada oturuyor haberin olsun.

yanıt15
yanıt26
Hakan Arslanoglu:

Türk Askerinin Suriye deki terörle mücadelesi Suriyeliler için değil, Türkiye'nin Suriye ye dönüşmemesi içindir.

81
66
yanıtYanıtla
Haydar:

Merak etmeyin Suriyelilerden boşalan yerleri hemen Afganlı Pakistanlı afrikalılarla fazlasıyla doldururlar

105
37
yanıtYanıtla
naz:

Ben ülkemde onlar yüzünden kendimi güvende hissetmiyorum. onların güvenliğinden bana ne

124
13
yanıtYanıtla
Haydar:

Esat ülkesinde ne kadar İşsiz güçsüz gereksiz adam varsa hepsini bize kitledi şimdi inşallah geri alır da bizi Bu dertten kurtarır

123
3
yanıtYanıtla
vatandaş rıza:

iyide adamlar türk vatandaşı oldu nereye fönderiyorsun secimlerde oy atacaklar daha

50
17
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title