Haberler

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor

Güncelleme:

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor Kartal'da, hobi olarak başladığı su kabağı oyma işini meslek edindi Kartal'da yaşayan ve emekli olduktan sonra hobi olarak su kabağı oymacılığı ile ilgilenen 67 yaşındaki Cenep Önen, su kabaklarını adeta sanat eserine dönüştürüyor.

Su kabağını sanat eserlerine dönüştürüyor

Kartal'da, hobi olarak başladığı su kabağı oyma işini meslek edindi

İSTANBUL - Kartal'da yaşayan ve emekli olduktan sonra hobi olarak su kabağı oymacılığı ile ilgilenen 67 yaşındaki Cenep Önen, su kabaklarını adeta sanat eserine dönüştürüyor. Hobi olarak başladığı su kabağı oymacılığını meslek haline getiren Önen, su kabaklarını birbirinden farklı işlemler uygulayarak dönüştürüyor. Ustanın su kabağından yaptığı dekoratif lamba, abajur ve süs eşyası gibi ürünler büyük ilgi görüyor.

Kartal Yakacık Çarşı Mahallesinde yaşayan, emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı su kabağı oyma işinde kendi atölyesini kuran Cenep Önen, su kabağı işlemeciliği mesleği edinmiş oldu. 10 yıldır meslekle ilgilenen 67 yaşındaki su kabağı ustası, su kabağına kesme, delme, oyma, inceltme, yakma, vernikleme, boyama ve boncuk işleme gibi birçok işlem yapıyor. El emeği göz nuru işçilikten geçirdiği su kabaklarını dekoratif lamba, abajur ve süs eşyası gibi ürünlere dönüştürüyor. Anadolu kültüründe, bakliyat ürünlerinin korunması ve birçok farklı alanda kullanılan fakat gelişen teknoloji ve farklı ürünlerin hayata girmesiyle gözden düşen su kabağı, usta ellerin dokunuşları ile tekrar hayat bulmuş oluyor.

Su Kabağı ustası Cenep Önen," Ben bu işe emekli olduktan sonra hobi olarak başladım. 10 yıl oldu başlayalı. Amatörce başladığım bu iş yaptıkça meslek haline geldi. Kabak Türkiye'nin her tarafından geliyor. Kabak geldikten sonra ilk olarak dış temizliği, kapağının açılması, iç temizliği, şekil çizilmesi, delik delinmesi, boncuklama, boyama, vernikleme ve en son elektrik aksamının takılması ile yaklaşık 10 faklı işlem gördükten sonra bu gördüğünüz hale geliyor. Bu ürünlerin ömrü insan ömründen fazla görenler beğeniyor ilgi gösteriyor" dedi.

" Anadolu'da çok farklı kullanım alanları var"

Önen, " Su kabağı Anadolu'da su kabı olarak kullanılmasının yanında, pekmez kaynatmak, salça kaynatılması gibi eski dönemlerde bu su kabaklarının içinde zeytinyağı, üzüm şırası saklanması işleri var. Nedeni kabağın yapısı içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye nemin geçmemesi. Günümüzde turistlik eşya yapımında kullanılıyor "dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yakacık Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title