Haberler

Stoltenberg'den "Kosova" Açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Güvenlik Güçleri'nin (FSK) silahlı kuvvetlere dönüştürülmesi yönündeki adımlardan endişe duyduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kosova Güvenlik Güçleri'nin (FSK) silahlı kuvvetlere dönüştürülmesi yönündeki adımlardan endişe duyduğunu belirtti.

Stoltenberg, NATO'nun resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, bugün Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Başbakan İsa Mustafa ile telefonda görüştüğünü, FSK'nın anayasal değişiklik olmaksızın silahlı kuvvetlere dönüştürülmesi için atılan adımlardan endişe duyduğunu bildirdi.

Bu tür tek taraflı adımların faydasız olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Kosova makamlarına Belgrad yönetimi ile yakın temas içinde olması çağrısında bulundu.

NATO'nun profesyonel ve çok etnikli bir güç olan FSK'yı desteklediğini belirten Stoltenberg, açıklamasında ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"FSK'nın yapısı, görevi ve misyonu, Kosova'nın anayasal kanunları uyarınca bir meseledir. FSK'nın görevi önerilen şekilde gelişirse, NATO'nun özellikle kapasite geliştirme yönünde gösterdiği bağlılık düzeyini gözden geçirmesi gerekecek. Bunu şubat ayındaki Kosova ziyaretim sırasında da belirttiğim gibi bugünkü telefon görüşmelerimde de tekrarladım."

ABD Büyükelçiliğinden tepki

Öte yandan, ABD'nin Priştine Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada da anayasal değişiklilik olmaksızın FSK'nın dönüşümü ile ilgili verilen teklif hakkında ABD'nin endişeleri aktarıldı.

Açıklamada, FSK'nın kademeli ve şeffaf bir şekilde NATO standartlarına uygun olarak dönüşümünün desteklendiği ifade edilirken, dönüşümün Kosova Anayasası ve çok etnikli demokrasisini yansıtan kapsayıcı ve temsil edici siyasi sürece uygun olarak yapılması gerektiği belirtildi.

Kosova'nın güvenliğini artırmaya, bölgesel istikrara katkı sağlamaya ve Kosova'yı Avrupa-Atlantik yolunda desteklemeye hazır oldukları aktarılan açıklamada, önerilen yasa tasarısının kabulünün ABD'yi FSK ile olan ikili işbirliği ve yardımları gözden geçirmeye zorlayacağı ifade edildi.

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, FSK'nın silahlı kuvvetlere dönüştürmesini öngören yasa tasarısını dün meclise teslim etmişti. Bugün Kosova Meclis Başkanlığında görüşülen yasa tasarısı, hükümete gönderildi. Tasarının, kısa bir zaman içerisinde görüşülmek üzere meclise gönderilmesi bekleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Jens Stoltenberg İsa Mustafa Belgrad Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title