Haberler

Simav'a Deprem Öncü İzleme İstasyonu Kuruluyor

Kütahya'nın 19 Mayıs'ta 5.9 büyüklüğündeki depremle sarsılan ilçesi Simav'da depremlerin önceden tahmini amacıyla "Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonları" kuruluyor.

Merkezi İstanbul'da bulunan Doğa Hareketleri Araştırma Derneği tarafından Simav merkez başta olmak üzere ilçenin 6 ayrı noktasına kurulacak istasyonlarla 5 ve daha büyük depremlerin önceden tahmini amaçlanıyor. İlk istasyonları Simav Belediyesi ile ilçeye bağlı Öreğler Belediyesi'nin bodrum katına kurduklarını belirten DOHAD Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Agalday, diğer istasyonları da depremden en çok etkilenen Çitgöl, Yeşilköy, Naşa ve Hisarbey beldeleri ile Söğüt Köyü'ne kurmayı planladıklarını kaydetti. İstasyonların, elde ettiği sismik ve jeofiziksel verileri 24 saat boyunca toplayarak İstanbul'daki merkeze göndereceğini anlatan Agalday, burada yapılacak analizler sonrasında herhangi bir anormallik tespit edilecek olursa bu durumun hemen Simav'a bildirileceğini söyledi.

Bu çalışmanın halen araştırma aşamasında olduğunu belirten Agalday, "8 yıllık yapılan çalışmalar bize gösteriyor ki disiplinli çalışma yapılırsa depremler önceden tahmin edilebilir ve önümüzdeki 10 veya 20 yıl içinde hava durumu gibi yer durumu günler öncesinden belirlenebilir. Depremler olmadan önce doğa bize bir şekilde uyarı veriyor. Doğayı ve ölçülebilir jeofiziksel verileri çok iyi ve disiplinli bir şekilde izlersek depremlerden önce meydana gelen değişimleri tespit edebiliriz. Bu da bize depremleri önceden tahmin etme olanağını verir. Deprem tahmini yapılabilmesi için, potansiyeli olan fay hatları ölçüm noktalarına, yüksek duyarlılığa sahip, birçok parametre ölçen cihazların yerleştirilmesi lazım. Deprem tahminlerinin doğru ve güvenilir yapılması için mutlaka çok fazla değişkenin ölçülmesi gereklidir. Tek parametre takibi ile yapılan tahminler yanıltıcı sonuçlar verebilir. DOHAD tarafından yürütülen sayısal ölçüm ağı projesi kapsamında birçok parametre aynı anda birçok istasyondan toplanmakta ve www. yerdurumu. org sitesinde yayınlanmaktadır" dedi.

Agalday, Simav'a İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ tarafından geliştirilen istasyonlar getirildiğini belirterek, "Kayaç gerginliği ile deprem tahmin projesi kapsamında kullanılan ve halen Çınarcık, Gemlik, Marmara Ereğlisi, Yeniçiftlik ve Bursa Nilüfer istasyonlarında çalışan yüksek duyarlıklı ekipman Simav'daki istasyonlarımızda da kullanılacaktır" diye konuştu.

Simav Belediye Başkanı DP'li Kasım Karahan da, istasyonun Simav için önemini vurgulayarak, "Bölgemiz bir deprem bölgesi. Olası depremlerden ne kadar önce haberdar olursak mal ve can kayıpları da o kadar aza indirilir. Bize bu konuda destek veren DOHAD Derneğine Simavlılar adına teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 23. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title