Haberler

Özel Haber) Müftülük'ten "Çocuk Gelin" Açıklaması

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, küçük yaşta evlenen çocukların kıyılan dini nikahlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, küçük yaşta evlenen çocukların kıyılan dini nikahlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şartların yerine getirilmediği takdirde imamın kıydığı nikahın bile dini nikah sayılmadığını ifade eden Şık, bu tür nikahlarda hem yapanın hem de yaptıranların mesuliyet altında olduğunu söyledi.

Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, çocuk gelinler konusuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Hz. Muhammed (sav) döneminde erken yaşta evliliklerin olduğunu ifade eden Şık, bunların kitaplara geçtiğinin de doğru olduğunu bildirdi. Şık, "Sizden birinizin evlenmeye gücü yetiyorsa evlensin. Bunu Peygamber Efendimiz de buyuruyor. Yaşı gelmiş kızların acele bir şekilde evlendirilmesi hadis-i şeriflerde geçmektedir. Bütün bunların hepsine eyvallah. Ama bu demek değildir ki çocuk yaşta hemen evlendirilsin. Bunun sünnet olarak anlatılması yanlış bir şeydir. Çünkü mesele yaş ile alakalı değildir. Mesele şu, eğer bir insan evliliğin sorumluluğunu taşıyabiliyorsa işte o zaman gecikmeye mahal vermeden erkek ve kadının evlendirilmesi söz konusudur. Dolayısıyla evlenmek isteyenler bir araya gelip bir yuva kurabilirler mi? Bu sorumluluğu taşıyabilirler mi? Acaba onlar hem yaş itibariyle bu yükün altından kalkabilirler mi? Bu soruların tamamını vicdanımıza soracağız. Eğer evet diyorsak ondan sonra evlendirilebilir" dedi.

"DİNİ NİKAH İLE İMAMIN KIYMIŞ OLDUĞU NİKAH ARASINDA ÇOK FARK VAR"

Şartları yerine getirmediği takdirde imamın kıydığı nikahın bile dini nikah sayılamayacağını bildiren Şık, "Dini nikah demek dinin şartlarını yerine getiren nikah demektir. Bu da hem kadının hem de erkeğin evliliğe elverişli olması lazım. Şahitler ve karşılıklı rızalar olacak. Ailelerin rızaları olacak tabii bu mezheplere göre değişiyor. Bazen bu şartları bulundurmadan nikahların kıyıldığını görüyoruz. Önemli olan şartlardır. Şartlar yerine geliyorsa geçerlidir. İsterse bunu belediye başkanı kıysın isterse nüfus müdürü kıysın. Önemli olan bu değil. Evlilik şartları yerine geliyorsa bunun adı dini nikahtır. Dinin öngörmediği birtakım şartların oluşması halinde ise eğer birisi imam sıfatı ile bu nikahı kıyıyorsa o nikah dini bir nikah sayılmaz" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Sırrı Şık Müftü Politika Güncel Haberler

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Fikirtepe'de lise bahçesinde rezalet! İlişkiye girerken kameraya yakalandılar

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title