Haberler

"Ön Büro Sistemi Yargılamayı Hızlandıracak"

Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen "Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Çalıştayı"na katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Mahkeme Yönetimi Projesi kapsamında uygulanan ön büro sistemiyle...

Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen "Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Çalıştayı"na katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Mahkeme Yönetimi Projesi kapsamında uygulanan ön büro sistemiyle personel, hakim ve savcılara zaman kazandırılarak yargılama işlemlerinin hızlandırılacağını söyledi.

Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen "Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında düzenlenen çalıştay, Antaya Rixos Downtown Otel'de başladı. 20 pilot ilde uygulanan proje kapsamında hukuk mahkemelerindeki yargılama sürelerinin kısaltılması, hızlı, etkin ve verimli bir yargılamanın yapılması, Avrupa standartlarında ve örnek uygulamaların hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Çalıştayın açılışı konuşmasını yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, Adalet Bakanlığı olarak yürütülen destek hizmetleri kapsamında temel amacın yargının kalitesini artırmak ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin koyduğu standartlara ulaşmak olduğunu söyledi.

Projenin pilot uygulamasının başladığı yerlerde danışma masaları ve ön büroların ciddi şekilde çalıştığını aktaran Erdem, "Ankara ve İstanbul Adliyelerinde geçmiş dönemlerde vatandaşa, 'Burası danışma değildir' denilirdi. Danışmanın neresi olmadığı her yerde yazıyordu ama nereye danışılacağı belli değildi" dedi.

Danışma masalarının ve ön büroların adliye içindeki trafiği azalttığını belirten Erdem, "Adliyeye gelen kişi, duruşma haricindeki işinin yüzde 90'ını ön bürolarda çözerek, belge alacaksa belgesini alarak, bir şey soracaksa sorduğu sorunun cevabını alarak adliyenin girişinde işini bitirmek suretiyle ayrılmış olacak. Dolayısıyla Mahkeme Yönetimi Projesi'nin önemli unsurlarından olan ön bürolar da adliye içindeki işleyişi düzenleyip adliye personeli, hakim ve savcılara zaman kazandırarak yargılamayı hızlandırmaktadır. Biz Türkiye'ye yaygınlaştırılması konusunda kararlı şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Binalarda benzer işe bakan hakimlerin bir koridorda olması, gerektiğinde hakimlerin gördükleri davayı tartışabilmeleri için bu koridorlara toplantı odalarının kurulmasını amaçladıklarını kaydeden Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem, "Ümit ediyoruz ki yeni kanunlarımız, yeni adliyelerimiz, yeni anlayışımız ve uygulamada birliği sağladığımız, makul sürede yargılamayı gerçekleştirdiğimiz günleri hep birlikte en kısa sürede yakalarız."

"VATANDAŞ HAKİM VE SAVCIYLA GÖRÜŞME ZORUNLUĞU HİSSETMEYECEK"

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi Üyesi İsmail Aydın, projeyle bazı vatandaşların 'Hakimle görüştüm' tezini de kırmayı amaçladıklarını söyledi. Vatandaşlar hakim ve savcıyla görüşmeleri durumunda bunu her yerde söylediklerini, 'Merd-i kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler' deyiminde olduğu gibi bir duruma düştüklerini kaydetti. Aydın, "Vatandaşlar sonra maalesef bunu gerekli gereksiz ortamlarda tekrarlamakta. Es kaza lehine bir karar çıktıktan sonra vatandaşlarda şöyle bir algı oluşuyor. 'Demek ki olumlu bir karar alabilmek için hakim ve savcı ile görüşmek zorundayız.' Bunun yıkılması adına bu sistemin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda olumlu geri dönüşler de oldu" diye konuştu. Aydın, proje ile hakim ve savcıların üzerinden yargılama faaliyeti dışındaki işleri alarak zamanlarını yargılama ve dosya incelemelerine aktarabilmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Amerikan mutfağından Türk mutfağına geçtiklerini belirten Aydın, "Malum Amerikan mutfağında herkes yemeği hazırlandığı yerde yer ama Türk mutfağında yemek mutfakta hazırlanır, salonda yemek masasında yenir. Alışkanlıkları kırmak en önemli sıkıntı" dedi.

Kanunlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yüksel Hız, oluşturulan bir komisyon tarafından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun hazırlıklarının 2004 yılında başlatıldığını, tasarının 2 yıl 4 ayda hazırlandığını söyledi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adalet Bakanlığı İsmail Aydın Birol Erdem Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title