Haberler

Öğrenciler Kalp Taramasından Geçiriliyor

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü ile Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği işbirliğinde Edirne'de tüm okullarda bulunan öğrencilerin kalp taraması yapılacak.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü ile Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği işbirliğinde Edirne'de tüm okullarda bulunan öğrencilerin kalp taraması yapılacak. Proje ile 59 bin öğrencinin kalp elektrosunun çekilmesi ve çocuklarda kalp rahatsızlığı nedeniyle görülen ani ölümlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İlhan Açıkgöz, kalp taraması ile ilgili basına yaptığı açıklamada, İstanbul Kamu Hastaneleri Birliği'nin başlatmış olduğu projenin dışında uygulanmaya başlanan tek ilin Edirne olduğu bildirildi. Edirne Kamu Hastaneleri Birliği'nin okullarda başlatmış olduğu proje kapsamında ortalama 59 bin öğrencinin teke tek kalp elektroları çekilecek. Bugün başlayan proje kapsamında EKG'si çekilen öğrencilerde risk görüldüğü takdirde, geri dönüşleri yapılarak tedavileri yapılacak. Proje; ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsıyor.

Açıkgöz, konuyla ilgili zaman zaman basına da yansıyan haberlerle karşılaştıklarını, durup dururken vefat etti gibi dramatik üzücü olaylarla karşılaştıklarını belirtti. Bu yaşanan ani ölümlerin sebebinin kalp ritm bozukluklarından kaynaklandığını belirten Op. Dr. Açıkgöz, "Bizim bu EKG taramasındaki esas amacımız, çocuklarımızın kalp ritm bozuklukları, ileti bozukluklarını tespit etmek. Çünkü EKG kalpteki ileti bozukluklarını tespit eden bir tetkik; yani kalpteki delik, kalp yetmezliği, koroner damar hastalığı gibi hastalığı göremiyor. Ancak bu hastalıklar kalbin ritminde bir bozukluğa yol açmışsa o zaman EKG ile tanı koyabiliyoruz. Bizim bu projeden beklentimiz şu; Edirne'de 40 bin civarında çocuk tarayacağız. Bunlardan 7 bin 500 kadar öğrenciyi ikinci bir değerlendirme için muayeneye çağıracağız. Yaklaşık 250 tane kadar çocukta hastalık tespit edip, tedaviye çağıracağız. Bu taramadaki öngörümüz bu yönde olacak. Bu projede Bakırköy Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimiz İhsan Bakır'a, tüm ekibe teşekkür ediyorum" dedi.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da yaptığı konuşmada, il genelinde 197 okul bulunduğunu belirterek, ilkokulu, ortaokul ve liseleri kapsayan bir çalışma olduğunu kaydetti. Daha önce de diyabet, diş ve ağız sağlığı konusunda Kamu Hastaneleri Birliği ile çalışmaları olduğunu dile getiren Özcan, "Öğrenci başarısında sağlığın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de sağlıklı nesiller, bireyler yetiştirmek durumundayız. Bu çocuklarımızı yetiştirip hayata hazırlarken, sağlıklarını da düşünmek durumundayız. Bu çalışmaya bir nevi önleyici hizmetler noktasında yapılan bir çalışma diyebiliriz. Sağlıklarının önceden tespit edilerek, tedavi altına almaları çok önemli ve tüm okullarımızı da kapsaması da son derece iyi oldu. İnanıyorum bu çalışmayla da sınırlı kalmayacak çalışmalarımız. Edirne'de 59 bin öğrencimiz bunların tüm kurumlarla ilişkileri çok önemli bizim için, bu kapsamda öğrencilerimizin yapılan tetkikler neticesinde müdahale edeceğimiz hasta sayısı az olur. Tedavisi kapsamında öğrencilere gereken neyse yapılacaktır" değerlendirmesinde bulundu

Konuşmaların ardından öğrencilerin kalp taramaları yapıldı. Öğrencilerin heyecanlı oldukları görüldü. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İlhan Açıkgöz Hüseyin Özcan İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title