Haberler

Muğla'da Köylülerden Hes Tepkisi

Muğla'da Köylülerden Hes Tepkisi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla merkeze bağlı Göktepe ve Çamoluk köylerinin içinden geçen Sarhoş Çayı'nda kurulması planlanan hidroelektrik santraline (HES) köylüler tepki gösterdi.

Muğla merkeze bağlı Göktepe ve Çamoluk köylerinin içinden geçen Sarhoş Çayı'nda kurulması planlanan hidroelektrik santraline (HES) köylüler tepki gösterdi. Çevre Etkisel Değerlendirme (ÇED) toplantısına katılan köylüler, 'Sarhoş'umuza dokunmayın' diyerek HES'in kurulmasına karşı çıktı. CHP'li İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Şimşek, HES'lerin yöre ekonomisine katkısının bulunmadığını öne sürerek, kültürel, sosyal ve ekolojik olarak da doğayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Ülke genelinde yeşili yok ettiği gerekçesiyle tepkilere neden olan HES projeleri köylülerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ndeki Yuvarlakçay'dan sonra merkeze bağlı Göktepe ve Çamoluk köylerinin içinden geçen Sarhoş Çayı'na kurulması planlanan HES de tepkilere neden oldu.

Sarhoş Çayı regülatör ve HES Projesi ÇED raporu bilgilendirme toplantısı Göktepe Köyü kahvesinde yapıldı. ÇED raporu kapsamında yapılan bilgilendirme toplantısında, Göktepe ve Çamoluk köylüleri ile santrali yapacak olan Şah Enerji Üretim Şirketi yetkilileri ilk kez birara geldi. Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden iki gözlemcinin bulunduğu toplantıya, CHP Muğla İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Şimşek, köylüler, şirket yetkilileri, Akdeniz Çevre Derneği yöneticisi Gaye Cön Şakar da katıldı.

Toplantı, Şah Enerji Üretim Şirketi tarafından sinevizyon sunumu yapılmasıyla başladı. Sunum sırasında firmanın mühendisi Fatih Bulut, kuracakları hidroelektrik santrali hakkında detaylı bilgi verdi. Bilgilendirme toplantısında köylünün istediği tarım alanı sulama kanalına teknik olarak su verilemeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine Göktepe köylüleri isyan etti ve şirket yetkililerini soru yağmuruna tuttu.

GÖKTEPE YEŞİL KALSIN

Göktepe köylüleri, "Sarhoş Çayımıza kurulacak santral, bize böyle anlatılmadı. HES'in çevreye zarar vermeyeceği belirtilmişti. Ayrıca atıl durumda bulunan 5 bin dönüm arazi sulama kapasiteli kanalımıza su verileceği söylenmişti. Teknik olarak bunun mümkün olmadığı ortaya çıktı. Şimdi ise aksi durumla karşılaştık. Ayrıca HES'i kuracak olan şirketin suyun çıkışından döküldüğü noktaya kadarki bölümünde tüm haklara sahip olacağı bizden saklandı. Biz asırlardır suyunu kullandığımız Sarhoş Çayı'nı başkasına neden verelim? Sarhoş'umuzu kimseye vermeyiz. Sarhoş'umuza dokunmayın. Köyümüze yeşil Göktepe derler, bırakın yeşil kalsın" sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

KÖYLÜLERİN YAŞAM KAYNAĞI

Sarhoş Çayı kenarındaki diğer bir köy olan Çamoluk Köyü'nde yaşayanlar da santrale karşı tepkisini ortaya koydu. Sarhoş Çayı'nın kendilerine bir yaşam verdiğini dile getiren Çamoluk köylüleri, toplantıda söz alıp HES'e karşı olduklarını söyledi. İçme ve kullanma dahil, tüm su ihtiyacını Sarhoş Çayı'ndan karşıladıklarının altını çizen Çamoluk köylüleri, "Sarhoş Çayı bizim her şeyimiz. İçme suyu ihtiyacımızı bu çaydan karşılıyoruz. Hayvanlarımız buradan su içiyor. Tarlalarımıza buradan su geliyor. Sarhoş Çayı bizim hayatımız. Siz bunu bizim elimizden alırsanız, su yerine ne içeceğiz" diye konuştu.

ÇEVRECİLER DE KARŞI ÇIKTI

Akdeniz Çevre Derneği yöneticisi Gaye Cön Şakar da projenin doğayı tahrip edeceğini bölgede tarımı bitireceğini ileri sürdü. Çevreci Gaye Cön Şakar "Çevreyle ilgili her olay bizi ilgilendirir. Biz santrallerin doğaya zarar verdiğini düşünüyoruz. Köylülerin yanındayız, HES'lere karşıyız. Bırakın sularımız özgür aksın, köylerimiz yeşil kalsın" dedi.

CHP Muğla İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Şimşek de köylülerle birlikte hareket edeceğini söyleyip, Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye'ye yönelik hazırladığı HES raporunu hatırlattı. Şimşek, Türkiye'de HES'lerin yöre ekonomisine katkısının bulunmadığını öne sürerek, kültürel, sosyal ve ekolojik olarak da olumsuz etkilediğini belirtti. Köylülerin yanında olduğunu vurgulayan CHP'li Şimşek, "Yapılacak olan yatırıma karşı değiliz. Ancak yatırımın ekonomik, sosyal ve kültürel olarak kayıp ve kazanımlarını değerlendirmek zorundayız. Bu proje uygulanırsa yörenin en büyük yatırımlarından olan Sarhoş Çayı sulama tesisi tamamen çürümeye terk edilmiş olacak bu da çok büyük bir kamu zararı oluşturacaktır" dedi.

Toplantı sonunda İl Genel Meclisi üyesi İbrahim Şimşek, Göktepe Muhtarı Tuncay Demirtaş, Çamoluk Muhtarı Bilal Çulha ve köylüler bir değerlendirmede bulundu. Değerlendirme sonunda HES projesine bu haliyle karşı oldukları açıklandı. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi! O suç artık ön ödeme kapsamında

Buca Belediyesi'ndeki grev ilçeyi çöple kaplarken başkan yardımcısı canlı yayında fal baktı

İlçe çöplerle kaplıyken başkan yardımcısı canlı yayın açıp fal baktı

Kartlı ödemelerde yeni nesil yazarkasa zorunluluğu yarın başlıyor

Kartlı ödemelerde yeni dönem başlıyor

Karısını kemerle boğarak öldürdü, intihar etmek istedi

İntihar etmek için çatıya çıktı ama asıl vahşet evde yaşanmış

title