Haberler

Muğla'da "Arıcılık Eğitimi" Semineri

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, "Arıcılık Eğitimi" konulu seminer başladı.

Muğla'nın Menteşe ilçesinde, "Arıcılık Eğitimi" konulu seminer başladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca ilçedeki Muğla Arıcılar Birliği Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü İlknur Göktaş, Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Onur Girişkin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Taylan Doğanoğlu, Muğla Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Yüksel Yanmadık, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Personelleri ile Bodrum, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Menteşe, Milas, Ula, Yatağan ilçeleri ve mahallerinden arıcılar katıldı.

Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, seminerdeki konuşmasında, her şeyin eğitim ile başladığını belirterek, "Arı da bir canlı ve arının yaşamını, biyolojisini bilmeden yaptığımız işi başarmamız mümkün değil. Eğitimin önemini ortaya koyarken, mesleğimin ilk yıllarında çam kese böceği ve çekirgelerin ormana zarar verdiği için zehirli ilaç kullanmıştık. Gördüm ki ağacı kurtarayım derken birçok canlının ölümüne sebebiyet vermişim. O tarihten sonra ormanlardaki zararlılara karşı ilaç kullanmak yerine doğal mücadeleyi tercih ettim." diye konuştu.

Basra böceğinin ormanlık alana zarar veren bir unsur olarak bilindiğine dikkat çeken Çelik, "Ancak zararından çok faydasının olduğunu görüyoruz. Çam balı üretiminin ana hammaddesi Basralı ormanlar. Aracılar bir nevi biz ormancıların gözüdür. Biz 24 saat ormanda duramayız, ama aracılarımız 24 saatini ormanda geçiriyor. Arıcılar ormanlara sahip çıkacak, biz de hem sizlere hem de ormanlarımıza sahip çıkacağız." diye konuştu.

- "356 bal ormanı kurdu"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basım Yayın Şube Müdürü Göktaş ise, bakanlığın bugüne kadar 356 bal ormanı kurduğunu ifade ederek, arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini arttırmak için her türlü desteği verdiklerini kaydetti.

"Ana Arılar Bal Tutan Eller" projesi ile biyolojik çeşitliliğin korunması, arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretimini artırmaya yönelik her türlü desteği verdiklerini belirten Göktaş, şöyle konuştu:

"Türkiye genelinden gelen 'Bal Ormanı' taleplerinin tamamına cevap verdik. Muğla'dan Elazığ'a kadar illerimizi bal ormanları ile donattık. Hedefimiz balda marka oluşturmak. İstiyoruz ki ballarımız organik olsun. Bunun için de arıcılık gibi bir alana kadınlarımızın, analarımızın ellerinin değmesi gerektiğine inandık. Hem biyolojik çeşitliliğin gelişmesi hem de kırsal kesimde yaşayan kadınların arıcılık sektörüne yönelik bilinçlendirilmesini amaçladık. Kadınlarımızın kendi farkındalığını yaratmalarının sağlanması, kendi işini kurabilme şeklinde istihdama katkıları ile kırsal kalkınmayı sağlamalarının temini için bu programı tertipledik. Böylece kazançlı ve üretken bir ekonomi doğması hedeflerimiz arasındadır."

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Yüksekokulu öğretim görevlisi Uzman Dr. Taylan Doğaroğlu da, uzmanlık alanı olan bal arısının önemi, çevre ve arıcılık ilişkileri, Türkiye arıcılığının genel durumu, arı ırkları ve ekotipleri, arı ıslahının önemi ile apiterapi ürünleri hakkında katılımcılara sunum yaptı.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Onur Girişkin, arı sağlığı, Ula Tarım İlçe Müdürü Süleyman Kurnaz, arıcılık girdileri, mevsimsel bakım ve arıcılık mevzuatı, Muğla Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Yanmadık bal ormanları ve arıcılıkta önemli ballı bitkiler, MAYBİR ziraat mühendisi Ayşe Şimşek ana arı ve arı sütü, MAYBİR gıda mühendisi Yasin Kırgız ise hijyen uygulamaları ve balda kalite kriterleri, MAYBİR arıcılık teknikerleri Erdem Serdar ve Hasan Güreşçi koloni yönetimi, çam balı üretimi, hasat konularında bilgilendirmelerde bulundu.

Seminerin ardından katılımcılara fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

Katılımcılara uygulamalı olarak eğitim verilecek seminer, yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Uludağ Üniversitesi Mehmet Çelik Ahmet Onur Menteşe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title