Haberler

Milletvekili Öz'den "Istikrar Için Başkanlık Sistemi" Önerisi"

AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, siyasi krizlerin ortadan kalkması ve istikrarın sağlanması için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Ak Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, siyasi krizlerin ortadan kalkması ve istikrarın sağlanması için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti.

Danimarka, İsveç ve Norveç'te bazı konferanslara katılan Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de parlamenter sistemin bazı sıkıntılara yol açtığını söyledi.

Türkiye'de başkanlık sistemine geçiş için ufukta referandum görüldüğünü anlatan Öz, "Referandum sürecinde bunu detaylı olarak anlatacağız ama zaten 2007'de yapılan anayasa değişikliğiyle ülkemiz fiilen bir başkanılık sistemine geçti." görüşünü bildirdi.

"Türkiye'de şu an siyasi sorumluluğu olan bir cumhurbaşkanı var." ifadesini kullanan Öz, "Cumhurbaşkanına iki kere seçilme hakkı verilmemiş olsaydı, tekrar seçime girmeyeceği için siyasi sorumluluğu ve hesap verme yükümlülüğü olmayacaktı." diye konuştu.

Öz, 1980 Anayasası'nda cumhurbaşkanının bir dönem görev yapmasının öngörüldüğünü belirterek, "Bu, siyasi sorumluluk verilmediğini gösteriyor. Ama iki kere seçilme hakkı olan bir cumhurbaşkanı, tekrar insanlardan oy istemek için meydanlara çıktığında hesap verecek ve yaptıklarını anlatacak ki oy alsın, tekrar seçilebilsin." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de bugün seçilmiş bir cumhurbaşkanı ile başbakan olduğunu vurgulayan Öz, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı başka bir partiden, siyasi iktidar başka bir partiden olsa o zaman büyük bir kaos yaşanabilir. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu toplantıya çağırdığında, başbakan bu çağrıya uymazsa, siyasi bir kriz ortaya çıkacaktır. AK Parti iktidar olduğu için bunları yaşamadık. Ama bu ihtimali hesap ederek bu iki başlılığı ortadan kaldırmak için başkanlık sitemini getirmemiz gerekiyor."

Başkanlık sisteminin yürütme ile yasamayı birbirinden net şekilde ayıracağına işaret eden Öz, "Önceki yıllar yaşadık, milletvekili transferleri, partiler arası geçişler oluyordu. Devamlı siyasi krizler çıkıyordu. Bu siyasi krizler de ekonomik olarak ülkenin kalkınmasını engelliyordu. Bu çelişkilerin giderilmesi, siyasi krizlerin ortadan kalkması, istikrarın sağlanması için yürütmenin ayrı olduğu, yasamanın ayrı olduğu başkanlık sistemine geçilmesi gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Abdurrahman Öz AK Parti Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title