Haberler

Mevlana'nın Doğumunun 800. Yılı

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Omür Ceylan, Hz. Mevlana'nın Tasavvufunun Hiçbir Zaman Bir Bilgi Sistemi Yahut Hayali Bir İdealizm Olmadığını Söyledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Omür Ceylan, Hz. Mevlana'nın tasavvufunun hiçbir zaman bir bilgi sistemi yahut hayali bir idealizm olmadığını söyledi.

İlkadım konferanslarına katılmak için Samsun'a gelen İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Omür Ceylan, Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Dört Dizede Hakikat ve Mevlana Rubaileri' konulu konferans verdi. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta Doç. Dr. Omür Ceylan, ilmi ile tüm dünyaya ışık tutan Hazreti Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin hayatını, eserlerini, yaşantısını ve düşüncelerini anlattı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, belediye olarak aylık düzenledikleri konferanslarla Türkiye'nin birikimini Samsunla buluşturduklarını söyledi. Tok, "Dünyada en fazla okunan klasiklerin başında gelen Mesnevi-i Şerif'in arif şairi gönüller sultanı Mevlana Celaleddin-i Rumi'yi anmak için burada toplandık. Dünyada 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana'yı Anma Yılı olarak kabul edildi. Dünya ülkeleri Mevlana'yı konuşurken tabi ki ona sahip çıkmak ve çağımızın

hastalıklarına onun reçetelerini sunmak mecburiyetindeyiz. Hz. Mevlana'nın sadece bizlere değil tüm insanlığa çok önemli mesajları vardır" dedi.

"Hz. Mevlana'nın tasavvufu hiçbir zaman bir bilgi sistemi yahut hayali bir idealizm olmadı" diyen Doç. Dr. Omür Ceylan, "Mevlana'nın tasavvufu irfan, tahakkuk, aşk ve cezbe aleminde olgunlaşmadır. Gaye kulluk ve yokluktur. O hayatın bütün gerçeklerini kabul eder. Miskinliği, hayattan el-etek çekmeyi reddeder. Ona göre dünya, Allah'tan gafil olmaktır, hayatın gerçekleri değildir. Hz. Mevlana'nın tasavvufunda varlığın, yaratılışın, hayatın manası aşktır. Aşk ise Allah'ın vasıflarındandır. Ondan başkasına

aşık olmak da geçici bir hevestir. Yaratılışın sebebi, bütün hastalıkların tabibi, bencilliğin devası, elemlerin merhemi ilahi aşktır" diye konuştu.

Hz.Mevlana'ya göre insanın, duygu ve düşüncelerden ibaret olduğunu ifade eden Ceylan, "Hz. Mevlana'nın kainatı kucaklayan insan sevgisi ve hoşgörüsü, Allah'a olan sınırsız aşkının ve Muhammedi feyze tam mazhar oluşunun tabii neticesidir. O, Müslümanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu 'insan yaratılmışların en şereflisidir' düsturunun şuuruyla insanları kucaklar, yaratılmışları aşık olduğu yaratandan ötürü bir nefis mücadelesine girmeden rahatlıkla hoş görür" şeklinde konuştu. Konferans sonunda İlkadım

Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Doç. Dr. Omür Ceylan'a teşekkür ederek plaket verdi.

(SAM-SA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title