Haberler

Lagendijk'ten İzmir'de Çarpıcı Sözler

Türkiye-avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, İstanbul'da Yaptığı Görüşmeler Işığında AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi Tarafından Kapatılacağını Tahmin Ettiğini Belirterek, "Yeni Kurulacak Olan Parti Daha Güçlü Olacak. Çünkü AK Parti'nin Kapatılması Tepkiye Neden Olacağı İçin Daha Fazla Destek Görecek" Dedi.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, İstanbul'da yaptığı görüşmeler ışığında AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılacağını tahmin ettiğini belirterek, "Yeni kurulacak olan parti daha güçlü olacak. Çünkü AK Parti'nin kapatılması tepkiye neden olacağı için daha fazla destek görecek" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin davetlisi olarak İzmir'e gelen Joost Lagendijk, "Avrupa Birliği İlişkileri Gündemi" konulu bir konferans verdi. Lagendijk, AK Parti'nin türban konusunda yüzde 47 aldığı oy oranına güvenerek çalışma yaptığını, diğerlerinin görüşüne başvurmadığını ifade ederek, "Yaptığı bu uygulama, acaba kendine mi çalışıyor izlenimi doğurdu. Üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması konusunda MHP'nin tuzağına düştü. Benim dini bir inancım yok.

Sol görüşlüyüm. Fakat türbanın üniversitelerde yasaklanmasına karşıyım. Ben olaya din özgürlüğü açısından bakıyorum" dedi.

İstanbul'da yaptığı görüşmeler ışığında AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılacağını tahmin ettiğini ifade eden Lagendijk, "Yeni kurulacak olan parti daha güçlü olacak. Çünkü AK Parti'nin kapatılması tepkiye neden olacağı için daha fazla destek görecek. Bu konuda AB olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. İkilem içerisindeyiz. Avrupalı devletler buna sert tepki gösterecek. Bir partinin kapatılması, hiçbir zaman desteklenen bir durum değildir" diye konuştu.

Türkiye'nin de AB'nin de kafasının bu konuda çok karışık olduğunu söyleyen Lagendijk, halen iyimser davrandığını, içindeki umudun devam ettiğinin altını çizdi. Lagendijk, "AK Parti'nin kapatılması, Türkiye'nin AB yolunda büyük engel çıkarır. Türkiye'nin AB'ye girmesi her iki tarafın da menfaatinedir" şeklinde konuştu.

AK Parti'nin en önemli eksiklerinden birinin de türban yasağının kaldırılmasının sadece üniversitelerden ibaret olduğunu anlatamaması olarak gösteren Lagendijk, hem AB'de hem de Türkiye'de kamu kurumlarında, ilköğretim okullarında ilerleyen süreçte türban yasağı kalkar anlayışının hakim olduğunu söyleyerek, AK Parti'nin bunu net olarak ifade etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de AK Parti'den başka AB için çalışan parti göremediklerini belirten Lagendijk, "Ben parlamentonun nasıl çalıştığına, AB'yi istemek için neler yaptığına bakarım. AB taraftarı başka bir parti yok. AB sosyal demokratları olarak CHP'den utanç duyuyoruz. Bu konuda CHP bir felaket. Türkiye AB'ye girmek için çalışan AK Parti'yi desteklemelidir. MHP ve CHP, AB'ye hiçbir zaman sıcak bakmadı. Biz bu yüzden AK Parti'yi destekliyoruz. Yoksa benim AK Parti'ye bir üyeliğim yok. Bugün Türkiye'de olsam AK Parti'ye kesinlikle oy vermem. Yalnız Türkiye'yi AB'ye yaklaştıracak başka bir parti de yok" diye konuştu.

(YK-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title