Haberler

Kuzey Kore'nin Nükleer Denemesi

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini provokatif olarak niteleyerek, denemelerin sonuçlarından kendilerinin sorumlu olacağını bildirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kim Sung-hwan, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini provokatif olarak niteleyerek, denemelerin sonuçlarından kendilerinin sorumlu olacağını bildirdi.

Kim, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin hem dünya barış ve güvenliğini hem de Kore yarımadası ve Kuzeydoğu Asya'nın güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

"Kuzey Kore bu provokatif adımının sonuçlarından sorumlu olacaktır" diyen Kim, nükleer silah sahibi bir Kuzey Kore'ye tolerans gösterilemeyeceğini ve uluslararası toplumla işbirliği halinde Kuzey Kore'nin nükleer emellerinin engellenmesi için çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Kim, Kuzey Kore'den uluslararası toplumun uyarılarına kulak vermesini ve bütün nükleer planlarını sonlandırmasını da istedi.

-ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Rice-

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da gazetecilere yaptığı açıklamada nükleer denemenin Kuzey Kore'nin 2005 yılında verdiği sözlerin ihlali olduğunu söyledi.

Rice, "Kuzey Kore uluslararası hukuku ihlal etmekten herhangi bir yarar sağlayamayacak. Bu çabalar, yöneticilerinin dediği gibi Kuzey Kore'yi güçlü ve müreffeh yapmaktan öte ülkenin daha fazla izole edilmesine ve dolayısıyla halkın refah düzeyinin düşmesine neden olacaktır" dedi.

Yapılan denemelerin sonucu ne olursa olsun bu tutumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunun Güvenlik Konseyi açıklamasında belirtildiğini vurgulayan Rice, "Bu denemeler Kuzey Kore'nin izolasyonunu artıracak ve BM yaptırımlarıyla karşılanacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: İbrahim Uyar - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA / Güncel

Susan Rice Güney Kore Kuzey Kore Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title