Haberler

Kuşadası Kadı Kalesi'ndeki 1600 yıllık vaftizhane gün yüzüne çıkartıldı

Güncelleme:

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Kadı Kalesi kazılarında 1600 yıllık olduğu değerlendirilen kilisenin vaftizhane bölümüne ulaşıldı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki Kadı Kalesi kazılarında 1600 yıllık olduğu değerlendirilen kilisenin vaftizhane bölümüne ulaşıldı.

Kent merkezine 8 kilometre mesafede bulunan, geçmişi 5 bin yıl öncesine dayanan ve Antik Çağ'daki ismi "Anaia" olan Kadı Kalesi'ndeki kazılarda çok sayıda buluntu gün yüzüne çıkartıldı.

Kazılarda gelinen son durumu aktarmak üzere bir süre önce emekli olan eski kazı başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Aydın Müze Müdürü Abdulbari Yıldız ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, kazı alanında basın toplantısı düzenledi.

Müze Müdürü Yıldız, bölgedeki kazıların 21 yıldır devam ettiğini, kazı alanındaki kilisenin

vaftizhane bölümündeki çalışmalara ise 1 ay önce başlandığını belirtti.

Vaftizhanedeki çalışmalara Türk Tarih Kurumunun katkı yaptığını aktaran Yıldız, "Vaftizhaneyi konservasyon çalışmalarının bitmesinin ardından turizme kazandıracağız." dedi.

Prof. Dr. Zeynep Mercangöz de arkeolojik kazılar sırasında sürprizler yaşanabildiğini belirterek, "Kadı Kalesi de içerisinde birçok sürprizi barındırıyor. Tesadüfen açtığımız bir alanda erken dönemden bir vaftizhane ile karşılaştık. Vaftizhanenin özelliği benzerlerinden çok daha görkemli olması. Bu vaftizhane dönemi için çok önemli bir veri." diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de 5. yüzyıla ait vaftizhanede bilimsel çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "Vaftizhane yapısal bütünlüğünü korumasıyla da çok önemli. Görsel zenginlik de sunuyor. Kadı Kalesi 3 dönüm arazi üzerinde bir kilise, iki vaftizhane ve bir namazgahı bir arada bulabileceğiniz çok özel bir yer." dedi.

Kadı Kalesi'ndeki kazılarda bugüne kadar Prehistorik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış kaplar, ağırşaklar, taş baltaların yanı sıra Hitit dönemine ait heykeller, milattan sonra 12. ve 13. yüzyıllara ait sırlı seramikler, takılar, azize ikonası, kurşun mühür baskıları ve o döneme ait hayvan ayak izlerinin bulunduğu 8 asırlık kiremit parçaları bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Kuşadası Aydın Haberler

TBMM'de kayyum gerginliği! AK Partili Osman Gökçek, DEM Partili Şenyaşar'a tekme attı

TBMM'de kayyum gerginliği! AK Partili Osman Gökçek, DEM Partili Şenyaşar'a tekme attı

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Atama bekleyen genç öğretmen, iş görüşmesinde teklif edilen ücrete isyan etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

Bakmadan Geçme

Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 6 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 6 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 6 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 6 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 6 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Anthony Martial Galatasaray'a gelecek mi? Transferde son durum Fransa Lüksemburg maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Fransa Lüksemburg hazırlık maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title