Haberler

Kuru Yemişin Sağlıklı Tüketilmesi Kampanyası

Denizli Sanayi Odası (Dso) Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, Kalp ve Damar Sağlığı Açısından Faydaları Kanıtlanmış Kuru Yemişin Dengeli Bir Şekilde Tüketilmesine Yönelik Tüketiciyi Bilinçlendirmeyi Amaçlayan Bir Kampanya Yürüttüklerini Söyledi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, kalp ve damar sağlığı açısından faydaları kanıtlanmış kuru yemişin dengeli bir şekilde tüketilmesine yönelik tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan bir kampanya yürüttüklerini söyledi.

Leonardo da Vinci AB Mesleki Programı Hareketlilik Projeleri kapsamında DSO'nun öncülüğünde yürütülen ve AB tarafından finanse edilen 'Kuruyemişte yeni metodların uygulanması ve kuru yemişin sağlık için faydalı olduğuna dönük kampanya' projesiyle ilgili Trabzon'a giden Dr. Bülent Uygun, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Türkiye'nin başta fındık olmak üzere leblebi, antep fıstığı, incir, üzüm gibi bazı kuru yemiş ve kuru meyve türlerinin en büyük üreticisi ülke

olduğunu belirten Dr. Uygun, projenin temel hedefinin kuru yemişin besin değerleri ve faydaları konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi olduğunu söyledi. Projenin öncelikle gıda sektöründe leblebi, ayçekirdeği gibi kuru yemiş türlerinin belli başlı üretim merkezlerinden biri olan ve gerçekleştirdiği kuru yemiş ihracatıyla Türkiye'nin önde gelen illeri arasında yer alan Denizli bölgesini kapsadığını anlatan Uygun, ancak yaygınlaştırma faaliyetleriyle projenin bütün Türkiye'yi içine aldığını ifade etti.

Dr. Bülent Uygun, Türkiye'de üretilen kuru yemişin ihraç edildiği en önemli pazarlardan olan AB ülkelerinden edinilen bilgi doğrultusunda Denizli'de kuru yemiş üretimini AB standartlarına yükseltmeyi, bu alanda en ileri teknolojileri kullanarak insan sağlığı açısından en yüksek kalitede kuruyemiş üretiminde bulunmayı ve üretimde verimliliği artırmayı amaçladıklarını söyledi. Dr. Uygun, bu yolla üretilecek besin değeri yüksek ve daha sağlıklı kuru yemişlerin gerek Türkiye'de gerek temel ihraç pazarı olan

Avrupa'da tüketicinin kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Dr. Bülent Uygun, 1 Ağustos 2006 tarihinde başlayan ve bu yıl sonunda tamamlanması planlanan 18 ay süreli projenin temel hedeflerini şöyle sıraladı:

"Hammadde tedarikinde dikkat edilmesi gereken konularda yararlanıcı firmaların kendilerini geliştirmeleri, firma laboratuvarlarında kanserojen etkileri olan aflatoksin riski taşıyan ürünlerde bu riskin nasıl en alt seviyelere indirilebileceği konusunda bilgi paylaşımlarında bulunulması, AB'de bulunan kuru yemiş tesislerindeki hammadde depolama ve çiğ mamul stoklama konularında bilgi edinilmesi, yararlanıcı firmaların kuru yemiş üretiminde kullanılan son teknolojiler hakkında bilgilendirilmesi, yeni

paketleme teknikleri ve makineleri konularında bilgi edinilmesi, kuru yemiş üretimindeki verimliliğin artırılması ve üretim süreçlerinin kısaltılması."

Proje kapsamında ayrıca kuruyemişin besin değerleri ve faydaları konusunda tüketicilerin bilgilendirilerek bilinçlendirilmesinin temel hedeflerden biri olduğunu anlatan Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalp damar sağlığı açısından yararları bilimsel olarak kanıtlanmış kuru yemişlerin dengeli olarak tüketilmesinin insan sağlığı için iyi olduğu konusunun bir kampanya ile işlenerek kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesini amaçlıyoruz. Çünkü kuru yemişler kavrulduktan ve işlendikten sonra besin değerlerini

belli bir derecede yitirmektedir. Bu sebepten dolayı, kuru yemişte bazı ürünlerin çiğ ve işlenmemiş olarak tüketilmesi ve bu tüketim alışkanlığını yaratabilmek için hazır çiğ kuru yemiş karışımlarının paketlenmesi gerekir. Türkiye'de genellikle sağlıksız koşullarda üretilen ve açıkta satılan kuru yemişlerin yerine çok daha sağlıklı paketlenmiş kuru yemişlerin tüketicilere tanıtımının yapılması da hedeflerimiz arasında yer almaktadır."

Dr. Uygun, projenin tamamlanmasından sonra elde edilen bilgileri bir kitapçık haline getirerek ilgili kurum ve kuruluşlara gönderileceğini, ayrıca sanayi odası internet sitesinde de yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.

(MU-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bakmadan Geçme

SURVİVOR İKİNCİ ELEME ADAYI KİM? Survivor 2024 All Star'da 2. gitme adayı kim oldu, dokunulmazlığı kim kazandı? 6-8 EKİM OLAYLARI NE? Kobani olayları ne zaman oldu, kaç kişi öldü, olay ne? Öğretmen il içi atama sonuçları! Öğretmen il içi yer değiştirme sonuçları açıklandı mı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 23 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Lara kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Lara kaç yaşında, nereli? Lara biyografisi! TOKİ konut ve iş yeri satışı ne zaman? TOKİ açık artırma ne zaman, saat kaçta? ALTIN FİYATALARI DÜŞÜYOR MU? 23 Mayıs canlı altın fiyatları! Ata, yarım, çeyrek, gram altın ne kadar? 23 Mayıs hangi burç? 23 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 23 Mayıs tarihi hangi burç olur? Metin Akdülger Sandık Kokusu dizisinden ayrıldı mı? Sette kriz mi çıktı? EKPSS SONUÇ EKRANI! EKPSS saat kaçta açıklanacak, açıklandı mı? EKPSS sonucu nasıl öğrenilir? Halil İbrahim Özgün kimdir? Halk Tv konuğu Halil İbrahim Özgün kaç yaşında, nereli? Halil İbrahim Özgün biyografisi! Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 ASGARİ ÜCRET ARA ZAM! Temmuz ayında asgari ücrete zam geliyor mu? Asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? GELİNİM MUTFAKTA 23 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128112 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title