Haberler

Kkk Personeline İlişkin Darbe Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin davada, sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in savunmasına devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin davada, sanıklardan eski Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in savunmasına devam ediliyor.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesindeki sanıklar ve avukatlarının katıldığı duruşmaya, sanıklar ve avukatları ile şehit ve gazi yakınları katıldı.

Darbe girişimini lanetlediğini söyleyerek savunmasına başlayan Güvenç, darbe girişiminde yer almadığını, darbeyi bastırmak için faaliyetlerde bulunduğunu öne sürdü.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde 18-30 Temmuz arası izin planlaması yaptığını ileri süren Güvenç, 15 Temmuz akşamı saat 20.45'te lojmanına gittiğini belirtti.

Lojmanında dinlendiği sırada dışarıdan gelen sesler üzerine Hava Korgeneral Tayfun Fikret'in kaçırıldığını öğrendiğini aktaran Güvenç, nizamiye nöbetçilerini arayarak bilgi aldığını, ardından da Merkez Komutanlığından bilgi istediğini kaydetti.

Merkez Komutanlığından görüştüğü yarbay ile arasındaki diyaloğu anlatan Güvenç, "Yarbay, mesajlarda atamalar ve görevlendirmeler olduğunu söyledi. Ben mesajlarda kimin imzasının olduğunu sordum. Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün imzasının olduğunu söyledi." dedi.

Partigöç'ün ismini duyunca küfür ettiğini belirten Güvenç, "Yarbay nedenini sordu. Ben de yarbaya, YAŞ'a 15 gün kalmış, yangından mal kaçırır gibi bu görevlendirmelerin bir tuğgeneral imzasıyla yayınlanmasının problemli olduğunu söyledim. Derhal makam aracımın gönderilmesini söyledim. Bu esnada televizyonlarda köprülerin tutulduğunu, o rezalet görüntüleri gördüm." ifadelerini kullandı.

Savunmasında, darbecilerin yayınladığı sözde atama listesinde görevden alınan tuğgeneraller Sıtkı Varlı ve Sinan Yayla ile konuşmasına da yer veren Güvenç, "Varlı'nın araması üzerine telefonla görüştük. Gelen mesajların altında bir tuğgeneralin imzası var. Bu mesajlar geçerli değil dedim. Daha sonra Sinan Yayla beni aradı. Karargaha gitmesini söyledim ve beni bekle dedim. Saat 23.40 gibi karargaha ulaştım." diye konuştu.

Karargaha gittiğinde Kurmay Albay İdris Acartürk ve Tuğgeneral Yayla'nın kendisini karşıladığını aktaran Güvenç, daha üst rütbeli komutanları arayarak emirlerini sormak istediğini, ancak sadece Orgeneral Ümit Dündar'a ulaşabildiğini öne sürdü.

Sorumluluk alarak sıkıyönetim içerikli mesajların hukuksuz olduğuna dair yeni bir mesaj hazırlattığını ve bağlı birliklere gönderdiğini ileri süren Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KKK Lojistik Komutanlığının dışında kimseden emir alınmayacak. Başka birliklerden gelen askerler kışlaya alınmayacak. Cephaneliklerde görevli personel dışında kimse, cephaneliklere alınmayacak' diye emir yayınladım. Bunlar tuttuğumuz ceridelerde de yazılıdır. Yazılı olan bu emirleri ana birlik komutanlarını arayarak sözlü olarak da aktardım. Netice olarak Lojistik Komutanlığından darbe girişiminde yer alan kimse yoktur."

"Konseyin emri"

Kendisine bağlı birliklerden sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, 4. Kolordu, Zırhlı Birlikler Okulu ve birçok askeri birliği arayarak sıkıyönetim mesajlarının hukuksuz olduğunu söylediğini ifade eden Güvenç, sözde Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan ve 15 Temmuz'da Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okuluna giderek emir komutayı devraldığı belirtilen eski Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker ile görüşmesini de aktardı.

Güvenç, savunmasında şu ifadeleri kullandı:

"Zırhlı Birlikler Tümenini aradım, Ahmet Bican Kırker telefonu açtı, daha önce benim emrimde bir yıl çalıştığı için nezaketen telefonu açtığını düşünüyorum, açmayabilirdi de. Kırker'e 'Ne yaptığının farkında mısın? Gelen emirlerin altında sadece bir tuğgeneralin imzası var. Bu emir hukuksuzdur.' dedim. Derhal komutayı bırakmasını, teslim olmasını söyledim. Fakir halkın parasıyla alınan silahların halka doğrultulamayacağını söyledim ve 'Eşini, çocuklarını seviyorsan teslim ol.' dedim. Kırker bana, 'Bu konseyin emri' dedi. Daha sonra telefonu kapattık."

Duruşmaya verilen öğle arasının ardından eski Korgeneral Güvenç'in savunmasının alınmasına devam ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yıldırım Güvenç Ahmet Bican Sincan Politika Güncel Haberler

title