Haberler

'Kara Şimşek' 'Utanç Duvarı'nın Yıkımına Karşı

Bir dönem 'Soğuk Savaş'ın simgelerinden biri olan komünist Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya kaçışı önlemek için 1961 yılında yaptırılan büyük bölümü yok olan Berlin Duvarı'nın ayakta alan 1.5 kilometre uzunluğundaki 'Doğu Yakası Galerisi'nin...

Bir dönem 'Soğuk Savaş'ın simgelerinden biri olan komünist Doğu Almanya'dan Batı Almanya'ya kaçışı önlemek için 1961 yılında yaptırılan büyük bölümü yok olan Berlin Duvarı'nın ayakta alan 1.5 kilometre uzunluğundaki 'Doğu Yakası Galerisi'nin yıkımını önlemek isteyenler eylemlerini sürdürüyor. Duvarın yıkımına karşı çıkan Türkiye'de 1980'li yıllarda 'Kara Şimşek' dizisindeki Michael Knight rolü ile tanınan David Hasselhoff, açık bir müzeye dönüşen Berlin Duvarı önünde konser verdi. Duvarın yıkılması ve yerine lüks bina yapılması için hazırlanan 50 milyon euro'luk proje uyarınca kısa süre önce birçok ülkeden duvar sanatçılarının eserlerinin yer aldığı 22 metrelik bölüm yıkıldı. Yıkımı protesto eden 200 göstericiden 3'ü tutuklandı.

Lüks konut projesini sürdüren Living Bauhaus Şirketi'nin Sözcüsü Volker Thoms söz konusu alanın yıllardır kullanılmayan değerli bir arsa olduğunu söyledi. Kent belediyesi tarihi duvarın kısmen kaldırılmasına karar vermesi tepkilere neden oldu.

Berlin Duvarı'nın yıkılmaması için kampanya yürüten Amerikalı oyuncu ve şarkıcı David Hasselhoff, duvarın ayakta kalan son bölümünü korumak için kolları sıvadı. 60 yaşındaki Alman asıllı sanatçı, bundan 23 yıl önce, Almanya'yı ikiye ayıran Berlin Duvarı'nın üzerine çıkarak 'Looking for Freedom (Özgürlüğü Ararken)' adlı şarkıyı söylerken, çevredeki lüks konutlara yol açmak üzere duvarın yıkılmasını öngören bir projeyi durdurmak için Almanya'ya gitti. David Hasselhoff, duvarın sembolik özelliği bulunduğunu vurgularken, 'Berlin'in kendi değerlerini tahrip etmesi bana oldukça saçma geliyor. Duvar ortadan kaldırılmamalı, kesinlikle buna karşıyım. Hem tarihe ve hem de burada acı çeken insanların hatıralarına saygısızlık. Burada bir anıt olarak korunmalı' dedi.

'Utanç Duvarı' olarak da bilinen duvarın yaklaşık 20 metresinin yakınlarına yapılacak lüks bir siteye ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla yıkılmak istediği belirtiliyor..

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

David Hasselhoff Batı Almanya Türkiye Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title