Haberler

Kafkas İttifakını Kremlin Onayladı

Rus Yönetimi Kafkaslar'daki Krizin Çözümünde Türkiye'ye Verdiği Önemi Ender Rastlanan Bir Protokolle Gösterdi. Medvedev, Putin, Lavrov Gibi Tüm Üst Yönetimle Aynı Çalışma Yemeğinde Görüşen Erdoğan'ın Kafkas İttifakı Önerisi İçin de Yeşil Işık Yakıldı.

Rus yönetimi Kafkaslar’daki krizin çözümünde Türkiye’ye verdiği önemi ender rastlanan bir protokolle gösterdi. Medvedev, Putin, Lavrov gibi tüm üst yönetimle aynı çalışma yemeğinde görüşen Erdoğan’ın Kafkas İttifakı önerisi için de yeşil ışık yakıldı.

BATININ Gürcistan eksenli diplomasisine soğuk bakan Moskova yönetimi, Kafkasya’daki krizin çözümünde Türkiye’nin arabuluculuk çabalarına daha çok önem verdiğini ender görülen bir diplomatik protokolle gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Gürcistan-Rusya krizi konusunda ’davetli’ olarak gittiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Başbakan Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gibi Moskova’nın üst düzey tüm yönetiminin bulunduğu çalışma yemeğine katıldı.

Sarkozy gölgede kaldı

Bu durum, daha önce arabuluculuk için Moskova’ya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ’gölgede kaldığı’ yorumlarına yol açtı.

Erdoğan, eski Sovyet liderlerinden Yuri Andropov’un ikametgahı olan Main Dorf Şatosu’nda yapılan görüşme sonrası yaptığı kısa açıklamada Türkiye ve Rusya’nın Kafkas İstikrar Paktı’nın kurulması yönündeki çalışmalara onay verdiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, "Rusya ile Türkiye arasında bu çalışmalar iki ülke dışişleri bakanları tarafından yapılacak" diye konuştu.

Tiflis’e gidiyor

Ziyaretin Gürcistan krizi sırasında gerçekleştiğine de dikkat çeken Erdoğan, "Moskova’dan Tiflis’e geçiyorum. Saakaşvili ile elbette görüşmelerimiz olacak. Zaten bildiğiniz gibi barışın sağlanması için Fransa va ABD’nin başlattığı 6 maddelik bir plan var. Biz de bu hususta bölgede istikrar ve güvenliğin temini için katkılarda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin ekonomik, siyasi ve askeri alanda geliştiğine dikkat çekerek, Rusya’nın Türkiye’nin birinci ticaret ortağı haline geldiğini vurguladı.

Medvedev de yaptığı konuşmada, Türkiye-Rusya ilişkilerinin her alanda giderek geliştiğine dikkat çekti.

Medvedev, Erdoğan ile görüşmesinde "Gürcistan’ın saldırganlığını da ele aldıklarını" ifade etti.

Kafkasya krizinde ağırlığını koyan Erdoğan, bugün de Tiflis’e geçerek Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşecek.

Ankara başrolde

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e yapmadığı protokolü Başbakan Erdoğan için gerç ekleştiren Moskova, bu uygulama ile Türkiye’ye, Kafkasya Krizi’nin çözümünde başrol verdiğini gösterdi. Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili ve Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Anatolyevich Medvedev ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapıln açıklamada, görüşmelerde, Gürcistan’la ilgili son gelişmeler hakkında durum değerlendirmesi yapıldığı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title