Haberler

İzmir'deki "Anafor" Operasyonu Davası

İzmir'de 2008 yılında suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen "Anafor" operasyonuna ilişkin görülen davada çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 176 sanıktan bazılarının, cezalarını Yargıtayın bozmasının ardından yeniden yargılanmalarına devam edildi.

İzmir'de 2008 yılında suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen "Anafor" operasyonuna ilişkin görülen davada çeşitli hapis cezalarına çarptırılan 176 sanıktan bazılarının, cezalarını Yargıtayın bozmasının ardından yeniden yargılanmalarına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu. "Suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanık Ahmet Tekin Baykal ise duruşmaya katılmadı.

Daha önce verdiği mütalaayı tekrarlayan iddia makamı, verdiği ek mütalaada, aralarında Baykal'ın da bulunduğu bazı sanıkların "Nitelikli yağma" suçundan beraatine, Baykal ve sanık Cezmi Arslan Arslan'ın "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan beraatine, avukat Mürsel Ünlü'nün "Suç örgütü üyeliği ve yöneticiliği" suçundan beraatine karar verilmesini istedi.

Tutuksuz yargılanan sanık Mustafa A, şarkıcı ve oyuncu Özcan Deniz'in vurulmasıyla ilgili olarak birçok kişinin suçlandığını, mağdur edildiğini belirterek, "İnsanlar bunu hak etmiyor. Vicdanım da bunların suçlanmasını kabul etmiyor. Özcan Deniz'i ben vurdum." dedi.

Bazı sanık ve avukatları ise Yargıtay'ın onadığı bazı hükümler yönünden yeniden yargılama talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, kesinleşen hükümler yönünden yeniden yargılama talebinin reddine, iddia makamının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yapmaları için sanık ve avukatlarına gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek duruşmayı eylül ayına erteledi.

Operasyon ve dava süreci

İzmir polisi, daha önce "silahlı çete kurmak" suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna girerek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1,5 yıl süren takibin ardından 2008'de İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenlemişti.

"Anafor" adlı operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştay hakimliğinden ayrılmış bir avukat ve emekli polis müdürünün de aralarında bulunduğu çok sayıda zanlı yakalanmıştı.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 176 sanıklı dava, 130 olay değerlendirilerek 2012 yılında karara bağlanmıştı.

"Suç örgütü kurmak ve yönetmek"le suçlanan Ahmet Tekin Baykal, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına, ayrıca örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelek, Ayhan Çelek, Zeki Göktuğ, Simay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan'a karşı eylemler, Çeşme Plajı ihalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, Kuşadası'nda bar olayı, kumar oynatmak, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkule el koyma, yağma gibi suçlardan ise toplam 67 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Davada Barış Vural'a 34 yıl 3 ay, Barış Öner'e 30 yıl 1 ay, Yıldırım Baran'a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül'e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin'e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu'ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Şaşmaz'a 10'ar yıl, iş adamı Cumhur Atış'a 11 yıl, avukatlar Mürsel Ünlü'ye 21 yıl 4 ay, Cezmi Arslan'a 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu'ya 50 yıl 4 ay, Sami Hoştan'ın da aralarında bulunduğu 41 sanığa ise örgüt üyeliği ya da örgüte yardım suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası verilmişti.

Dava kapsamında "Çeşme Plaj İhalesi" ile ilgili yargılanan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile eski Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise beraat etmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, İzmir'de 2008 yılında suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen "Anafor" operasyonun ardından açılan 176 kişinin yargılandığı davada, bazı sanıkların cezasını onarken, bazılarının da bozulmasına karar vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Arslan Arslan Ahmet Tekin Çeşme İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title