Haberler

    İlk Kadın Başbakan Olmaya Hazırım

    2012-2017 yılları arasında da Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde.

    2017 yılının Mart-Aralık ayları arasında da o dönemde Avusturya Başbakanı olan Christian Kern'in kabinesinde Sağlık ve Kadınlar Bakanı olarak görev aldı. 15 Ekim 2017'de yapılan erken seçimlerde Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) büyük ölçüde oy kaybedince, Christian Kern dönemi kapandı. Tabii Pamela Rendi-Wagner de bakanlık koktuğunu kaybetti.

    Christian Kern, daha birkaç ay önce gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine 'lider aday' olarak katılacağını ve en geç seçimlerden sonra da SPÖ Genel Başkanlığını bırakacağını ilan etti. Birkaç hafta sonra da "Entrika ve küçük oyunlardan yoruldum" diyerek siyaseti tamamen bırakıp iş dünyasına geri döneceğini açıkladı. Bunun üzerine SPÖ'de yeni bir lider arayışı başladı. ve geçen hafta yapılan olağanüstü kurultayda Pamela Rendi-Wagner, delegelerin yüzde 97.8'inin desteğiyle SPÖ Genel Başkanı seçildi. Bu bir ilkti SPÖ'de. Partinin 130 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın genel başkan seçildi ve koltuğuna oturdu.

    Hem de daha 1.5 yıl önce SPÖ üyesi olduğu halde.

    47 yaşındaki Pamela Rendi-Wagner, yaptığı konuşmada, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ile koalisyon hükümeti kurup başbakanlık koltuğuna oturan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz'u yerden yere vurdu.

    Başbakan Kurz'u hukuk devleti ve demokrasiyi güçlendirmek yerine, aşırı milliyetçiliği körüklemekle suçladı.

    Başbakan Kurz'un BM Göç Sözleşmesi'ni reddetmesinin çok büyük bir hata olduğunu söyledi. Ve, "Ben Cumhuriyet'in (Avusturya Cumhuriyeti) ilk kadın başbakanı olmak istiyorum. Buna hazırım" dedi.

    *

    Evet, başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin çoğunda Sosyal Demokratlar son yıllarda ciddi bir biçimde oy ve destek kaybı yaşamaktadır. Yapılan kamuoyu yoklamaları, bu kaybın bugünden yarına bitmeyeceği yönünde ciddi sinyaller de vermektedir. Ancak Avusturya'nın geçmişine baktığımızda Pamela Rendi-Wagner'in bu hayalinin gerçekleşmesi hiç de 'imkansız' gözükmemektedir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yeniden bağımsızlığını kazanan Avusturya Cumhuriyeti'ndeki günümüze kadar oluşturulan 29 federal hükümetin 16'sında SPÖ'lü başbakanlar görev almıştır.

    Ülkenin o tarihten bu yana görev yapan 9 cumhurbaşkanından 6'sı SPÖ'lüydü. Hiç şüphesiz SPÖ'nün yeni lideri Pamela Rendi-Wagner'in işi hiç de kolay olmayacaktır. Ancak 'özgürlük, eşitlik, adalet, dayanışma ve herkese iş' ilkelerinin yanı sıra 'liberalleşme, modernleşme ve değişim' sloganlarıyla yola çıkan Pamela Rendi-Wagner'in SPÖ'yü yeniden iktidara taşıma şansı kesinlikle küçümsenmemelidir. Bunun başarılı bir örneği hiç de uzakta değildir.

    *

    Almanya'da 2000 yılında bir ilki gerçekleştirerek CDU Genel Başkanı seçilen Angela Merkel'e başbakan olma şansı verenlerin sayısı yok denecek kadar azdı. Kendi partisinden de. Ama Angela Merkel, 2005'te bir ilki daha gerçekleştirdi.

    'Almanya'nın ilk kadın başbakanı' seçildi. Hala da koltuğunda...

    Pamela Rendi-Wagner niye Avusturya'nın ilk kadın başbakanı olamasın?

    Hem de kadın-erkek eşitliğinin yoğun olarak gündemde tutulduğu bu dönemde.

    SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Avusturya Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title