Haberler

İdil Ek Olaylar Çıktı

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, KCK/TM soruşturmasında BDP'li başkanların tutuklanmasına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Bdp Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, KCK/TM soruşturmasında BDP'li başkanların tutuklanmasına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Kaplan, "Başbakan diyor ki; 'PKK silah bıraksın, ben de operasyonları durdurayım.' Sormak isterim; teslim alınarak sorunun çözüldüğünü, dünyada böyle bir örnek gösterebilir misiniz? IRA'da, Eta'da, Latin Amerika, Filistin velhasıl hiçbir yerde böyle yapılmadı. Aksine tehdit ve şantaj içindesiniz. Tehdit ve şantajla yöneticilerimiz rehin almak mı istiyorsun? Amerika'yı, İran'ı Avrupa'yı ve tüm sermaye güçlerini arkanıza alsanız Şırnak halkının iradesine kelepçe vuramazsınız" dedi.

Terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması 'Kürdistan Topluluklar Birliği/ Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında BDP'li Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Silopi BDP İlçe Başkanı Bahattin Alkış, cuma günü Diyarbakır'da tutuklandı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Bingöl Milletvekili İdris Baluken, İdil ve Cizre ilçelerinde yaptıkları açıklamalarla, tutuklamaları tepki gösterdi.

Kepenklerin kapalı bulunduğu İdil İlçesi'nde Belediye Başkanı Resul Sadak'ın boş olan koltuğu bulunan makam odasını ziyaret eden milletvekilleri daha sonra belediye önünde toplananlara seslendi. Milletvekili Kaplan, Şırnak milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyelerinin kelepçeli olduğunu belirterek, Şırnak'ta 1 hafta içinde 73 gözaltı ve tutuklunun bulunduğunu söyledi. Hükümetin iyi niyetli olmadığı yapılan operasyonlarıyla ortada olduğunu öne süren Kaplan, şöyle dedi:

"Sabaha karşı maskeli polislerinizle baskın yaparak seçilmiş arkadaşları özel yetkili mahkemelerinize getirerek topluca tutukluyorsunuz.. Demokratik siyaseti hançerliyorsunuz. Bunu yaparak ancak kına yakabilirsiniz. Şırnak halkı size elzem olan kınayı buradan postaya verecektir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt veren Kaplan, şunları söyledi:

"Başbakan diyor ki PKK silah bıraksın ben de operasyonları durdurayım. Sormak isterim teslim alınarak sorunu çözüldüğünü, dünyada böyle bir örnek gösterebilir misiniz? IRA'da, Eta'da, Latin Amerika, Filistin velhasıl hiçbir yerde böyle yapılmadı. Aksine tehdit ve şantaj içindesiniz. Tehdit ve şantajla yöneticilerimiz rehin almak mı istiyorsun? Amerika'yı, İran'ı Avrupa'yı ve tüm sermaye güçlerini arkanıza alsanız Şırnak halkının iradesine kelepçe vuramazsınız. Şırnak halkının özgürlük mücadelesine olan inancına karşı hiçbir silah icat edemeyeceksin. Şırnak halkının iradesini teslim alamayacaksınız. İdil halkının kepenk kapatarak göstermiş oldukları tepkilerinizden dolayı kutluyorum."

İdil'de geçtiğimiz günlerde öğretmenevinin taşlanmasını gündeme getiren Kaplan, bu tür taşkınlık ve provakasyon yapanlara pirim verilmemesi gerektiğini söyledi. Kaplan, "Baskı ve tutuklamalara karşı demokratik tepkileriniz dile getirin" dedi.

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken de, şöyle devam etti:

"Şırnak halkı AKP'yi sandığa gömdüğü için bu kadar saldırganlaşıyor. Sizler AKP'nin ampulünü patlattınız. Sandıktan elde edemeyeceği sonucu seçilmiş arkadaşlarımızı tutuklayarak yapmak istiyorlar. Bu halk 1992 -94 yıllarındaki ölüm fırtınalarını atlattı.

Amerika'nın taşeronluğuna değil Kürt halkının dostluğuna başvuracaksın. Kürt halkın inkar imha ve asimilasyonla çözemeyeceksin. Özgür günlerin yakın olacağının müjdesini vermek istiyorum. Boşalan arkadaşların yerlerini daha kararlı bir şekilde görevini yapmanızı istiyorum."

OLAYLAR ÇIKTI

Milletvekillerinin İdil'den ayrılmasının ardından Adile Naşit Caddesi üzerinde toplanan bir grup gösterici yolu barikatlarla trafiğe kapattı. Göstericiler, kendilerine onansla dağılmalarını isteyen polise taş atarak karşılık verdi. Bunun üzerine polis gaz bombası ile göstericileri müdahelede bulundu. Olaylar sırasında 6 gösterici gözaltına alındı. Olaylar ilçenin çeşitli mahallelerinde yerler devam etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title