Haberler

Hobiyle Başlayıp Kamıştan Ürettiği Neyleri Dünyaya Satıyor

Güncelleme:

Şanlıurfa'da yaşayan Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda ilgi duyduğu ney merakını mesleğe dönüştürdü.

Şanlıurfa'da, 30 yaşındaki Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda ilgi duyduğu ney merakını mesleğe dönüştürdü. Ateş, artık Asi Nehri'nde toplanan kamışlardan uzun uğraşlar sonucu ürettiği neyleri, yurt içi ve yurt dışına satıyor.

10 YIL ÖNCE NEY ÜRETMEYE BAŞLADI

Neyzen Ahmet Ateş, çocuk yaşlarda gittiği tekkelerde ney sesine ilgili duyup enstrümana üflemeyi öğrendi. Birçok neyzenden eğitim alan Ateş, 10 yıl önce Şanlıurfa'da açtığı atölyede ney üretmeye başladı. Ateş, Asi Nehri'nden toplanan tohumsuz kamışı atölyesinde işleyip neye dönüştürüyor. Ateş, ürettiği neyleri yurt içindeki kentlerin yanı sıra birçok ülkeye de 100- 300 lira arasında satıyor. 10 yıldır ney ürettiğini anlatan Ateş, metrelerce uzunluktaki kamışı uzun süreli çabayla enstrümana dönüştürdüğünü söyledi. Toplanan kamışların 2 yıl kurutmaya bırakıldığını anlatan Ateş, şöyle dedi:

2 YIL KURUMAYA BIRAKILIYOR

"Su kamışı olarak bilinen, tohumu olmayan, tamamen neme dayalı yetişen bir bitki türünden ney yapıyorum. Topladığımız bu kamışlar, 2 yıl kurumaya bırakılıyor. İyi bir ney için dere yataklarının güneş gören tarafında ilk sıradaki kamışlar, kış mevsiminde kesilmeli. 9 boğumdan oluşan ney kamışının boğumları arasındaki uzunluk 4 santimetreden az, 9 santimetreden fazla olmamalı. İyi kurumalı, içi iyi temizlenmelidir. Daha sonra boğum ölçüleri yerine getirilerek, üfleye üfleye 13 çeşit akort oluşan bir enstrümana dönüştürüyoruz." Atölyesinde günde ortalama 2 ney yaptığını ifade eden Ateş, şöyle devam etti:

''SABIR VE ÖZEN GEREKTİRİYOR''

"Ney yapmak, aşırı sabır ve özen gerektiren bir meslektir. Kurutulmaya bırakılan kamışlar, ısı ve buhar uygulayarak doğrultup, nota deliklerini açıyorum. Dudak kısmına başpare denilen parçayı yerleştiriyorum. Kamışın çatlamaması için üst ve alt kısma parazvane denilen yüzük takıyorum. Çok detaylı olan neyin yapım aşamasında hayatı boyunca ilk defa yapılırken, akortlanan bir enstrümandır. Sonrasında akordunun düzeltilme şansı yoktur. O yüzden çok hassasiyet gerektiren bir enstrümandır. Bölgede benim dışımda ney yapan usta yoktur. Benim yaptığım neyleri, yurt içi ve yurt dışına gönderiyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Ateş Şanlıurfa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 2 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title