Haberler

Hıv/aıds Dünyada Azalırken Türkiye'de Katlanarak Artıyor

1988 yılından bu yana her yıl tüm dünyada çeşitli kampanya ve etkinlikler ile anılan 'Dünya AIDS Günü'nde Türkiye'de de tıp dünyasının önde gelen isimleri ve sanatçılar bir araya gelerek HIV'in yayılımına ve HIV/AIDS ile yaşayanlara yönelik ayrımcılıklara karşı tek yürek oldu.

HIV Enfeksiyonu Derneği HIVEND'in İstanbul'da gerçekleştirdiği organizasyonda, HIVEND Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu, Doç. Dr. Özlem Altuntaş ve Uzm. Dr. Fatma Sargın bu hastalığın dünyada ve Türkiye'deki seyrine ilişkin son gelişmeleri paylaşırken, Pozitif Yaşam Derneği'nden Canberk Harmancı da AIDS ile yaşamı hasta gözüyle aktardı. Sanat dünyasından da gönüllülerin olduğu etkinliğe oyuncu Kadir Çöpdemir, Türk pop müzik sanatçısı Özgün ve kaval sanatçısı Serdar Deli de katılarak destek verdi.

Etkinliğin açılışında konuşanHIVEND Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, dünyada 37 milyon kişinin AIDS virüsü ile yaşadığına, Türkiye'de son yıllarda HIV/AIDS vaka sayılarının her yıl katlanarak arttığına dikkat çekerek, "Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı, Zührevi Hastalıklar Birimi'nin 2015 yıl sonu verilerine göre 10 bin 475 HIV vakası bildirilmesine karşın gerçekte bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.Türkiye'de 2010'da yıllık bazda yeni gelen vaka sayısı 589 iken, 2014 yılında bu rakam 3 katından fazla bir artışla yılda 2 bin yeni vaka seviyelerine dayanmış bulunmakta. Tedaviye başlanmadığı takdirde ölüm ile sonuçlanan hastalığın ortaya çıkmasından bu yana dünya çapında 39 milyon kişi hayatını kaybetti." diye konuştu.

KIRMIZI KURDELE SİMGESİ OLDU

HIV (Human Immunodeficiency Virus -İnsan Bağışık Yetmezlik Virüsü) bundan tam 34 yıl önce, ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. Tanımlanmasından 7 yıl sonra düzenlenen uluslararası bir kongrede, 1 Aralık tarihi "korunmayı ve farkındalığı" arttırmak amacıyla 'Dünya AIDS Günü' ilan edildi. "Kırmızı Kurdele", "AIDS'i biliyorum, AIDS'e karşı korunuyorum ve AIDS'ten ölenlere saygı duyuyorum" anlamı ile HIV/AIDS'in simgesi oldu.

Öte yandan organizasyonda HIVEND Yönetim Kurulu üyelerinin yanısıra Pozitif Yaşam Derneği üyeleri, tıp dünyasının önde gelen isimleri ve ilaç sanayi kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fehmi Tabak İstanbul Türkiye Hıv Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti? OY SAYIMINDA İFTAR MOLASI OLACAK MI? YSK iftar arası kararında ne dedi? Vatandaşa yumruk atan Belediye Başkanı kim? Vatandaşa neden yumruk attı? Mustafa Oktay Aksu kimdir? Halk Tv konuğu Mustafa Oktay Aksu kaç yaşında, nereli? Mustafa Oktay Aksu biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title