Haberler

Her İronik Fotoğrafın Altında Bir Hüzün Vardır

Güncelleme:

Fotoğrafçı Ozan Sağdıç'ın konuşmacı olarak katıldığı "Fotoğraf Nedir?" adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Fotoğrafçılık Topluluğuna üye öğrenciler tarafından 80. Yıl Öğrenci Kültür Merkezinde Fotoğrafçı Ozan Sağdıç'ın konuşmacı olarak katıldığı "Fotoğraf Nedir?" adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Her ironik fotoğrafın altında bir hüznün yattığını belirten Sağdıç, fotoğrafta iç ve dış estetiğin olduğunu, bu ruhun yakalandığı zaman fotoğrafın fotoğraf olduğunu söyledi. Kendi fotoğraflarının fotojurnalizm denilen röportaj fotoğrafçılığı olduğunu belirten Sağdıç, fotoğraflarına gerçekçi sıfatını yakıştıranların bununla beraber kendisi için şiirsel gerçekçi dediklerini söyledi.

Fotoğraflarında bir düzenleme olmadığını söyleyen Sağdıç, "Düzenleme olduğu zaman o başka bir meslek oluyor. Başka bir sanat oluyor. Benim teşhir ettiğim fotoğraflar doğrudan fotoğraflardır. Üzerinde herhangi bir şekilde oynanmamış fotoğraflardır" ifadesinde bulundu.

Fotoğraflarındaki çekiciliğinin izin alınmadan çekilmiş olmasına bağlayan Sağdıç, "Bir merhaba dedikten sonra çekilen fotoğrafta var tabi ama o fotoğraflar o kadar tatlı olmuyor. Benim fotoğraflarımın bir özelliği de mizahi unsurun olması. Biraz güldüren gülümseten mutlu eden fotoğraflar. İnsanlar arasındaki münasebet gibi sevimli manzaralar şeklinde fotoğraflar. Bu tarzda fotoğraf çeken yalnız Türkiye'de değil Dünya'da bile çok az. O bakımdan ayrıcalığı var fotoğraflarımın" diye konuştu.

Konya'da mimarlar odasında fotoğraflarının gösterisini yaptığında kendisine Ara Güler'le kendi fotoğrafları arasındaki farkın ne olduğunun sorulduğunu söyleyen Sağdıç, "Galiba Ara'nın fotoğrafları karamsar benim fotoğraflarım iyimser demiştim. Nazım Hikmet Abidin Dino'ya mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin diye yazmış. Biz biraz çağdaş olsaydık da Nazım Hikmet bana mutluluğun fotoğrafını çekebilir misin Ozan diye soru sorsaydı. Ayıp ettin Nazım derdim herhalde. Yani İnsanlar mutlu olsun diye biraz mizahi bir alt yapı var fotoğraflarımda" şeklinde konuştu.

Fotoğrafa bir kere bakınca gülümseyeceğini 5 defa bakınca hüzünlenileceğine dikkat çeken Sağdıç, "Fotoğraflara bir kitapta bakacak olursan, ya da önüne bir tek fotoğraf konulduğu takdirde o fotoğrafta gülümseten bir şey arıyorum. Ama insanın dramı var. O insanlara şöyle bir dakika baktığın zaman matrah bir şey diye geçiyor aklınızdan. O insanları şöyle bir beş dakika süzdüğünüz zaman o insanların tek tek dramını düşünürsün. Beş dakika sonrada hüzünlenirsin, çünkü hayat bu. Sevinçle hüzün bir paranın yazı ve turası gibi iki taraflı. Sevinç içindeyken birden hüzünlenebilir insan. Her bir ironik fotoğrafın altında, derinliğinde bir hüzün yatmaktadır aslında. İnsanlık dramıdır bu" diye konuştu.

Fotoğrafın iç ve dış estetiğinin olduğunu söyleyen Sağdıç, "Dış estetik dediğimiz ressamların kullandığı öğeler yani leke, fon, doku, ışık gibi kaideler. O estetik görsel yapıyı kompozisyon haline getirecek öğeler. Buna ben dış estetik diyorum. Fotoğrafa görsellik yetmiyor. Dekoratif bir şey oluyor. O dekoratif bir şeyden fotoğrafa taşımak için resimsel bir ifadeye taşımak için o görselliğe durum üflemek gerekiyor. Soyut resimde bile bir ifade gerekli kupkuru bir dekorasyon olmamalı bir iç estetik eklemek gerekli. İşte o ruhu yakaladığınız anda fotoğraf fotoğraf oluyor" ifadesinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gaziantep Üniversitesi Ozan Sağdıç Ara Güler Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title